– Polcirkeln rör sig ju, säger Håkan Wikman, tidigare verksam inom landsbygdsfrågor och privatpersonen bakom idén.
Han bor själv i Vittangi men har rötterna i bygden, och har reagerat över den igenbommade rastplatsen:
– När jag läste om det i tidningen tänkte jag att ”det är ju vansinne”. Polcirkeln har ju en enorm betydelse för turistnäringen.
Bakgrunden till avstängningen är ett mångårigt missnöje med underhållet. Något som markägaren, tillika ägaren till den intilliggande värdshusbyggnaden, ser som Trafikverkets ansvar och som Norr Media skrev om i oktober. Ägaren sa då att han öppnar upp rastplatsen om ett avtal kan skrivas med Trafikverket. Men än är alltså betongfundamenten kvar.
– Så varför inte flytta informationsskyltarna och polcirkelrastplatsen 13 kilometer norrut till trafikverkets egen rastplats i Lansjärv, vid E10 Baren? Där finns redan parkerings- och uppställningsplatser och en byggnad med flera toaletter som är öppen dygnet runt, året runt, säger Håkan Wikman.
Att polcirkelrastplatsen då hamnar norr om polcirkeln tycker han inte spelar någon roll – utan föreslår istället att uttrycket Polcirkelland införs som i Övertorneå:
– Polcirkeln är ju inte heller stationär utan förflyttar sig hela tiden.
Enligt Lantmäteriet handlar det om i snitt 15 meter norrut per år. Anledningen är att polcirkeln egentligen är ett astrologiskt fenomen som hänger ihop med jordaxelns lutning i förhållande till solen. Vilken påverkas av planeterna. År 2021 korsar polcirkeln därmed E10 knappt två kilometer norr om Naisheden och 11 kilometer från rastplatsen i Lansjärv. Från Trafikverket säger kommunikatör Peter Jonsson att man är positiv till idén om en flytt:
– Vi vet om problemen med rastplatsen och tycker inte att det är bra som det är. Det här är ett spännande förslag. Fler förslag finns och inget beslut är fattat, men vi har en beredning som tittar på saken.
En annan öppning kan annars finnas för dagens polcirkelrastplats, enligt Trafikverkets åtgärdsplanerare Henri Kassberg:
– Vi har hittat ett frivilligt vägrättsavtal med förra ägaren av rastplatsen. Det håller om vi även hittar arbetsplanen. I sådant fall visar det att vi har vägrätt på hans mark, då kan vi själva flytta på avspärrningarna.