"Viktigt att se helhetsbilden"

Jägareförbundet Norrbotten stödjer inte vinterjakten – men antalet älgar som skjuts är relativt få sett till det totala uttaget.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent.

Foto: Sara Moritz

Överkalix kommun2019-09-29 06:30

Det är åsikten som jaktvårdskonsulent Björn Sundgren för fram i debatten om vinterjakt.

– För det första anser vi att vinterjakten är oetisk. Man ska låta älgarna vara ifred på vintern, då de har det nog tufft ändå. Men jag tror inte att vinterjakten är en avgörande faktor för att älgstammen är på låg nivå i trakterna i norra Överkalix, säger Sundgren.

Han menar bland annat att antalet älgar som skjuts under vinterjakten är så pass få sett till det totala uttaget i området.

– Det är viktigt att se helhetsbilden. Av statistiken har jag också sett att fördelningen i vinterjakten mellan ko, tjur och kalv är relativt jämn. Markägarna, som drev igenom den här jakten, hade nog gärna velat att det skjutits fler kor. Det handlar inte heller om någon extra tilldelning utan de älgar som skjuts på vintern tillhör den ordinarie tilldelningen men de skjuts senare på året. 

Sundgren fortsätter:

– Jaktlagen i området kan ju själva se till att hålla igen när det gäller kor, men om de gör det så är det då ingenting som märks i statistiken.

Sundgren skriver dock under på kritiken om att tilldelningen varit för hög under en längre tid.

– Det är en helt annan diskussion och det kan absolut vara så att man kommit över tröskeln i vissa områden. Följden blir en diskussion där man har helt olika världsbilder. Vissa jaktlag kommer vilja spara korna medan andra jaktlag tycker att det är helt okej att skjuta dem och markägarna fortfarande tycker att det betas för mycket.

Roland Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, konstaterar att älgstammens nedgång är helt enligt plan.

– Vi har haft en rekordhög älgstam men nu har vi lyckats vända skutan. Älgkorna är handbromsen som man använder i ett sådant läge. Historiskt sett har vi haft för hög avskjutning av tjurar i Norrbotten men nu har det jämnat ut sig lite.

Han vill inte spekulera i om tilldelningen generellt ska sänkas till nästa år.

– Det är för tidigt att säga. Vi får se hur underlaget ser ut.

Även när det gäller skyddsjakten på älg i Överkalix anser han att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Det kommer alltid att finnas skillnader inom ett förvaltningsområde. Vi får se hur det ser ut. 

Kan vinterjakten stoppas i år?

– Det är fullt möjligt att ta tillbaka ett beslut. Men den diskussionen får vi ta i viltförvaltningsdelegationen när det är dags, säger Roland Saitzkoff.

Robert Ramstad är mycket kritisk till hur vinterjakten på älg bedrivs i dag.
Robert Ramstad är mycket kritisk till hur vinterjakten på älg bedrivs i dag.
Karta: Jockfall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!