Tomtekampen - så gick det

Julspänningen var på topp när det under skyltsöndagen var dags för avgörandet i ”Tomtekampen” mellan Kalix och Överkalix. Den rafflande frågan var förstås vilken av de båda grannkommunerna som skulle ha det största tomtetåget…

”Tomtekampen” fick Överkalixborna att strömma till.

”Tomtekampen” fick Överkalixborna att strömma till.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix kommun2019-12-01 19:39

I Överkalix hade fler tomtefantaster än på många år samlats vid Storgatan. Alla ville så klart se om det skulle komma några tomtar – och hur stort årets tåg skulle bli. Så dök de då upp i decembermörkret: tomtarna, nissarna och nissorna – med eller utan tomteluvor och anförda av självaste gammeltomten som spelade julmusik i förbilen. 

– Nu kommer de, viskade en av de yngre åskådarna när de första eldsfacklorna lyste upp. 

Exakt hur många som ingick i den PRO-arrangerade paraden var dock inte helt enkelt att säga eftersom fler och fler hakade på.

– Men vi tror att vi kom upp i 130-150 personer. Det är vi supernöjda med, särskilt med tanke på den korta uppladdningstiden efter utmaningen, sa en av tomtarna som var misstänkt likt Sara Söderberg.

I grannorten var julkänslorna knappast mindre. Där beräknade Kalixtomten Ronnie Nordqvist nöjt att tåget lockat hela tio-tjugo gånger så många som under de senaste åren – vilket innebar omkring 150-170 deltagare och segern i grannkampen.

– Det känns skönt. Alltid roligt att få slå Överkalix även om huvudsaken är att barnen har roligt, sa den jublande glada tomten – som också trodde att de hade haft just det. 

Förutom paraden och årets julskyltning arrangerades nämligen allt ifrån ko-ridning (!) till vagnsturer efter get eller häst. Segern gav dessutom mersmak: 

– Nästa år utmanar vi även de övriga kommunerna i östra Norrbotten! 

I Överkalix hade fler tomtefantaster än på många år samlats
I Överkalix hade fler tomtefantaster än på många år samlats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!