Servicekontor istället för arbetsförmedling

Sedan årsskiftet är arbetsförmedlingens kontor i Överkalix stängt. Men under tisdagen besökte länets socialdemokratiska riksdagsledamöter Emilia Töyrä från Kiruna och Linus Sköld från Älvsbyn det kvarvarande statliga servicekontoret.

Under besöket på servicekontoret i Överkalix träffade riksdagsledamöterna Linus Sköld och Emilia Töyrä servicehandläggaren Ida Cedering, kontorsområdeschef Ann-Christin Backman, servicehandläggaren Matilda Malmgren och kommunalrådet Leif Nilsson.

Under besöket på servicekontoret i Överkalix träffade riksdagsledamöterna Linus Sköld och Emilia Töyrä servicehandläggaren Ida Cedering, kontorsområdeschef Ann-Christin Backman, servicehandläggaren Matilda Malmgren och kommunalrådet Leif Nilsson.

Foto: Maria Engström Andersson

Överkalix kommun2020-02-26 19:30

Förutom kontoret i Överkalix gästade duon även arbetsförmedlingen i Kalix. Orsaken till visiterna var att de hoppas att fler myndigheter ska utlokaliseras till länet och att de ville se hur det fungerar i verkligheten. Samt hur neddragningarna inom arbetsförmedlingen har slagit ut. 

– Bilden av att det är de som står längst från arbetsmarknaden som drabbas hårdast bekräftas. Det kan vara de med funktionsvariationer eller de som missade i skolan, säger Emilia Töyrä.  

Om planen för Överkalix – att en arbetsförmedlare ska komma upp från Kalix och enbart träffa de arbetssökande vid inbokade besök – säger hon att hon inte vet om det räcker. Inget sådant besök har heller hållits sedan den uppsagda personalen slutade för två månader sedan. 

– Men det blir ju inte lika bra som tidigare. En som bor på orten har så klart fler kontakter och därmed lättare att hitta arbetsgivare som kan ta emot arbetssökande, säger Emilia Töyrä. 

Att det går att ha statlig service även på små orter tycker duon att det gemensamma servicekontoret för Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket i Överkalix är ett bra exempel på. Under besöket här får de veta att kontoret inte har kundunderlag för att ha öppet mer än två dagar i veckan, men att personalen övrig tid hjälper kunder från större kontor via en dataskärm. Enligt Linus Sköld skulle fler myndigheter kunna inrymmas i det här konceptet – vilket regeringen också har tillsatt en utredning kring. Fokus där är i första hand på CSN, Krono­fogde­n, Lantmäteriet, Polismyndigheten och Trafikverket.

– En handläggare klarar nog max att som idag greppa tre myndigheters verksamhetssystem. Men om exempelvis polisen hade en plats med en dator kunde personalen hjälpa kunderna med sådant som att göra en anmälan, säger Linus Sköld.  

Förutom fler utlokaliserade arbetstillfällen skulle människor på så sätt få den statliga servicen de har rätt till, menar han. 

Samtidigt är både regeringen och samarbetspartierna positiva till privata aktörer, som en ersättning till AF:s arbetsförmedlande. 

Vad tycker ni om det?

– Jag tror inte att det är lösningen för Norrbotten. Det enda ställe ett sådant företag skulle vilja etablera sig på är väl Luleå, och där finns ju ett kontor, säger Emilia Töyrä. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!