Nu blåser det upp till kamp om Hällberget

Kampen om Hällberget är långt ifrån över. På torsdagen genomfördes en protestdemonstration under en urfolkskonferens i Paris. "Vi kommer att överklaga", utlovar renskötaren Henrik Andersson.

Renskötaren Henrik Andersson manar till kamp mot planerna på en vindkraftspark på Hällberget utanför Överkalix. "Jag har redan varit i kontakt med jurister. Vi kommer att överklaga."

Renskötaren Henrik Andersson manar till kamp mot planerna på en vindkraftspark på Hällberget utanför Överkalix. "Jag har redan varit i kontakt med jurister. Vi kommer att överklaga."

Foto: Petra Älvstrand

Överkalix kommun2019-12-12 19:15

I förra veckan sade Länsstyrelsens miljöprövningsenhet ja till en vindkraftspark på Hällberget. Tillståndet ger klartecken till 56 av de 123 begärda vindkraftsverken.

Miljöprövningsenheten valde att halvera projektet av hänsyn till rennäring, naturreservat samt fågelliv i det orörda naturområdet som ligger tre mil väster om Överkalix.

–  När beslutet kom orkade jag inte läsa hela texten. Jag blev som förlamad i två dagar, men sedan bestämde vi oss för att inte ge upp. Alldeles nyss har jag hållit en föreläsning i Paris som handlade om vårt motstånd mot en vindkraftspark på Hällberget, berättar renskötaren Henrik Andersson från Gällivare skogssameby.

Han är starkt kritiskt till Länsstyrelsens beslut och hävdar att vindsnurror placerats i tre renhagar. 

–  Om vindkraftsparken byggs kommer vår sameby tvingas lämna ett kalvningsland där vi har funnits i tusentals år.

Vindkraftsföretaget Vasa vind kan också komma att överklaga, men från en helt annan utgångspunkt. 

–  Vi håller på att analysera utredningen i detalj. Först och främst är vi glada över att ha fått ett tillstånd och att det nu finns ett beslut att det här är en lämplig plats för en vindkraftspark. Men vi anser att Länsstyrelsen dragit gränsen för hårt. Det hade varit lättare att räkna hem hela projektet om vi hade fått fler positioner för våra verk, säger projektledaren Ingemar Stenbeck. 

Förberedelserna har aldrig avstannat. Nu handlar det om nya vindmätningar, men också om att undersöka markförhållanden med anledning av anläggandet av nya vägar i skogslandskapet.

En timme efter intervjun genomfördes ett möte med Svenskt kraftnät för att diskutera placering av en anslutningspunkt till det befintliga elnätet.

Ingemar Stenbeck är inställd på att tillståndet kommer bli överklagat innan tidsfristen löper ut den 8 januari 2020. 

–  Vi är bekymrade över att så mycket skurits bort från vårt projekt. Sånt kan hända, men att det skulle ske i den här omfattningen var en besvikelse. Min känsla är att myndigheterna har vinglat runt. Det är en känslig fråga eftersom det handlar om ett urfolk, men jag upplever att vi har en bra dialog med de två samebyar som är berörda.

Vasa vinds affärsplan innebär ansvar för projektering, byggnation samt drift av vindkraftsparken. En förutsättning för projektet är en extern finansiär.

Karta: Hallberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!