Det var i helgen, när Jörgen Ahlbäck i Överkalix åkte ut på en tur med skotern i de östra delarna av kommunen, som den udda bilden dök upp framför honom. Mitt i det snövita vinterlandskapet, i en ofrusen del av en i övrigt isbelagd bäck mellan sjöarna Kiilisjärvi och Miekojärvi, simmade – fyra sångsvanar. En typ av fågel som inte direkt brukar förknippas med de här breddgraderna i mitten av januari.
– Först tänkte jag att jag såg fel. Jag är ute mycket i naturen. Men svanar har jag aldrig tidigare sett mitt i vintern, säger Jörgen Ahlbäck och berättar att även fåglarna såg smått förbryllade ut över att få sällskap.
Samtidigt som Jörgen Ahlbäck förevigade de lyftande svanarna med sin mobilkamera blev han lite fundersam:
– Man undrar ju om det är den varma vintern som har fått dem att komma redan nu. Eller om de aldrig flyttade i höstas. Och om de kan överleva resten av vintern, säger han.
Enligt Tord Gustafsson, Norrbottens Ornitologiska Förening rör det sig knappast om återvändande svanar.
– Nej, det är lite för tidigt. Att de är fyra stycken kan istället tyda på att det är en familj som har stannat kvar. Kanske för att vintern har varit mild, eller för att någon av ungarna har skadats. De känns igen på att de är lite gråa till färgen.
Han berättar att svanar på vintern i Norrbotten inte heller är helt ovanligt– inte minst i och med att arten stadigt har ökat sedan den fridlystes för några decennier sedan.
– Men chansen att de ska överleva är större om de söker sig till varmare trakter under vintern. De behöver öppet vatten för att kunna äta växter på botten. Men de brukar inte flytta så långt. Öresund kan räcka, säger Tord Gustafsson
Betyder det att svanarna i Kiilisjärvi bör matas?
– Nej, oddsen för att de ska klara sig är ändå rätt bra. Fryser det till kan de flytta vidare till något annat vatten som är öppet, säger Tord Gustafsson.
Norrbottens ornitologiska förening har under vintern även fått in rapporter om svanar i Armasjoki i Övertorneå, i Sundom och – som längst norrut – i Kaalasluspa uppe i Kiruna.
Men det är alltså inget vårtecken?
– Nej, normalt anländer inte sångsvanarna förrän i mars. Tidigast att häcka här uppe är stannfåglar som lavskrika och korsnäbbar. De häckar i mars, säger Tord Gustafsson.