Hemsjukvårdens största utmaning

Största utmaningen för hemsjukvården i små kommuner blir att hitta tillräckligt med kvalificerad personal. Det menar Överkalix socialchef Jenny Liljebäck.

Överkalix kommun kämpar för att hitta kvalificerad personal för den alltmer belastade hemsjukvården.

Överkalix kommun kämpar för att hitta kvalificerad personal för den alltmer belastade hemsjukvården.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix kommun2020-01-28 16:30

Mobila vårdteam, högre teknologi och en mer specialiserad vård – även på små orter flyttar sjukvården ut i hemmen. Enligt Jenny Liljebäck pekar mycket mot att trenden inte heller kommer att avta.

– En alltmer avancerad vård bedrivs i hemmen. Det finns också undersökningar som visar att många mår bättre av att vårdas i hemmen.

Men svårigheter finns också. Som att bena ut vem som ska ha ansvar för vad – vilket i värsta fall kan leda till att patienter hamnar mellan stolarna. Enligt Jenny Liljebäck har dock små orter som Överkalix en fördel här:

– På ett litet ställe kommer människor närmare varandra. Det förenklar samarbetet mellan kommun, hälsocentral och patientgrupper.

Mer problematiskt kan stället vara att få tag i tillräckligt med kompetent personal. 

– När hemsjukvården blir alltmer specialiserad ökar även kraven på omvårdnadspersonalen. Hemtjänstens personal kan behöva mer utbildning. Tidigare hemgångar från sjukhusen kan också innebära ett större behov av insatser, säger Jenny Liljebäck.

Under helger och kvällar har en enda sköterska i Överkalix ansvar för kommunens samtliga särskilda boenden och hemsjukvården där patienterna kan bo miltals ifrån varandra. 

Räcker det om flera saker händer samtidigt?

 – Vi bedömer att det är tillräckligt. Men prioritering krävs. Sjuksköterskorna är ju inte heller helt ensamma. De har alltid en jourläkare de kan ringa till, säger Jenny Liljebäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!