"Det är lite som att kissa i byxan"

Statens nya utjämningssystem ser ut att bli en räddningsplanka för hårt ansträngda Överkalix – åtminstone tillfälligt. ”Men det är lite som att kissa i byxan”, varnar oppositionens Sarah Karlsson (C).

”Det är lite som att kissa i byxan” – säger Sarah Karlsson (C) om de extra pengar som ekonomiskt ansträngda Överkalix får av staten genom det nya utjämningssystemet. Såväl hon som kommunalråden Leif Nilsson och Anne Jakobsson (båda S) kräver statliga fördelningsåtgärder

”Det är lite som att kissa i byxan” – säger Sarah Karlsson (C) om de extra pengar som ekonomiskt ansträngda Överkalix får av staten genom det nya utjämningssystemet. Såväl hon som kommunalråden Leif Nilsson och Anne Jakobsson (båda S) kräver statliga fördelningsåtgärder

Foto: Maria Engström Andersson

Överkalix kommun2019-11-26 18:21

När budgeten för kommande år skulle slås fast under måndagens fullmäktigemöte stod det klart att Överkalixborna kan räkna med fortsatta tuffa tider. Inte minst eftersom befolkningen bedöms fortsätta minska från dagens omkring 3325 invånare till 3303 år 2020 och 3182 år 2014. Det innebär vikande skatteintäkter samtidigt som skola, åldringsvård och annat ska fortsätta hållas igång.  

 – Fakta är ju att vi under året har ökat vår befolkning lite. Men tendensen har under lång tid tidigare varit en minskning, så därför måste vi räkna med det värsta, säger Överkalix kommunalråd Anne Jakobsson (S).

Motdraget är ytterligare sparkrav. Vilket samtliga partier verkade rörande överens om och som i reda siffror handlar om ramminskningar från 2019 till 2020 års budget med 4,6 miljoner kronor för utbildningsverksamheten, 4,8 miljoner kronor för omsorgsutskottet och 2,2 miljoner för allmänna utskottet (där 2 miljoner planeras att minskas från teknisk verksamhet).   

– Det har inte behövts så mycket diskussioner. Vi har jämfört nyckeltal med liknande kommuner och lagt oss på en nivå utifrån det, säger Anne Jakobsson (S).

Faktum är att läget också kunde ha varit ännu mörkare – om det inte hade varit för det nya kommunala utjämningssystemet, vilket innebär 6,2 miljoner mer än beräknat för Överkalix under nästa år.

– Det är så klart betydelsefullt. Men å andra sidan går lika mycket snabbt ut i takt med att kostnaderna höjs, säger Sarah Karlsson (C) och håller med Jakobsson när hon kräver åtgärder uppifrån: 

– 80 procent av Sveriges kommuner kommer att gå med underskott. Det borde skicka signaler om att en annan fördelning behövs, säger Leif Nilsson (S).

Gladare miner i politikerleden – däribland från Per-Erik Olofsson (C) – var det apropå att 10 miljoner avsatts för att komma till rätta med kommunens bristande VA-system. Något som i somras ledde till att vissa Överkalixbyar blev utan vatten i tre dagar. Även övriga frågor – som de föreslagna höjda taxorna för fritidsanläggningar – klubbades igenom i största samförstånd. Enda undantaget var punkten om när förtroendevalda ska vara berättigade till ersättning, då Kristina Olofsson (V) yrkade på återremiss. Vilket stöddes av – S:

– Där finns inget bra underlag, sa Anne Jakobsson.

Beslut om en oförändrad skattesats på 22,80 togs för år 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!