Överkalix blev arabhästmecka

För första gången någonsin har Överkalix fått vara värd för en arabutställning - Midnight sun international.

FRAMTIDSLÖFTE. Jim Esberg, 16 år, fick ledsaga stofölet AN Poesi, när hennes mamma Polifonia visades.

FRAMTIDSLÖFTE. Jim Esberg, 16 år, fick ledsaga stofölet AN Poesi, när hennes mamma Polifonia visades.

Foto:

Överkalix. 2012-08-14 06:00

38 hästar deltog, varav tre hästar kom från Norge, resterande var hemmahörande i Norrbotten och Västerbotten. Dagens högsta poäng gick till en hingst i Västmark utanför Luleå.

Utställningen på Vännäsbergets ridcentra i lördags är resultatet av tre lokala tjejers förverkligande av en idé. Systrarna Sarah och Linnéa Karlsson och deras väninna Helena Henriksson var de som bestämde sig för att låta Överkalix bli värd för en arabhästutställning.

Hästarnas arabtyp, huvud och hals, kropp och överlinje, benställning och rörelser poängsattes i en 20-poängsskala. Det fanns även specialklasser för bästa huvud och bästa rörelser.

Eldsjälar
Systrarna Karlsson hade tillsammans med sig sex hästar och bäst gick det för hingsten Sawraan som blev både blev klassvinnare med 90,5 poäng, guld unghingstchampion och hade exteriört bästa huvudet av hingstarna i specialklassen.

Utställningen blev en fullträff för både utställare och publik, allting fungerade.

- Vi har fått mycket beröm för arrangemanget, så vi funderar på att anordna en utställning även nästa år, berättar Linnéa Karlsson.

Utställningen hade statusen internationell C-show, vilket innebär att även utlandsägda hästar kan delta. Norge bidrog med två svarta arabhästar och utställningens ende häst av annan ras - en shagya-arab.

Även Ida Apelqvist från Kalix hade en svart juvel med sig, BA Braveheart, en femårig hingst som hon också visade riden i akademisk ridkonst i ett pausinslag.

Glädjetårar
Marie Liminka från Västmark hade också med sig två svarta arabhästar, men det var hennes femåriga skimmelhingst, Don Geronimo, som hon deläger med väninnan Catharina Holgren som lyfte dagen. Högst utdelning, 94 poäng, gick till deras hingst. Don Geronimo blev både klassvinnare, guld hingstchampion och vann klassen för bästa rörelser. Glädjetårarna sprutade. Marie Liminka hade dock inga framtidsplaner färdiga för hingsten.

- Dagens högsta poäng, jag måste få smälta det här först. Att han skulle få bra poäng anade jag, men att det skulle gå så här bra, blev omtumlade.

Kvalitetsavel
Fader till Don Geronimo är USA-födde hingsten Rohara Bacara som i sommar stått till förfogade för betäckning i Piteå. Rohara Bacara var inte anmäld till någon klass, men hingsten fick ändå chansen att visa upp sig för publiken. Lisa Nes som leasat hingsten berättar att Rohara Bacara har betäckt 15 ston, varav fyra är hennes egna.

Några som hade många hästar med sig till utställningen var Lisa Nes och Elle Walkeapää. Samtliga av deras uppfödningar höll hög klass. ettåriga Artic El Jasmina blev både klassvinnare med 93,5 poäng, guld ungstochampion, vann klassen bästa huvud för ston och knep titeln Best in show. 3-åriga Artic Bellissima vann sin klass med 90,5 poäng, samt blev silver ungstochampion. Artic Galiano vann sin klass med 88 poäng och tog hem guld valackchampionatet och Artic Beily blev silver valackchampion.

- Det här är ett kvitto på att vi lyckats med vår avel. Bra val av avelsston som vi matchat med passande hingstar, bra utfodring och att vi också tränat och förberett hästarna rätt, summerar Lisa Nes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om