Marken är frusen och det blåser en kall vind utanför växthuset i Nybyn. Tanken på nyskördade mogna tomater odlade i Norrbotten känns långt borta, men det tänker Roger Nilsson ändra på. I mitten av oktober satte han ut 3.700 plantor i sitt nybyggda vinterväxthus. Sommarens sol är utbytt mot 600 lampor som sprider både ljus och värme över odlingen. På kvistarna syns redan gröna ämnen på väg mot mogna tomater. Om en månad ska de finnas ute i butik till försäljning. Roger Nilsson är den första i Norrbotten som satsar på tomatodling året runt. I Finland och främst i Österbotten är det däremot inte ovanligt. Utifrån deras erfarenheter och forskning beslutade han att investera drygt fyra miljoner kronor i den nya anläggningen.
- Det här känns helt rätt. På grund av att vi har så mycket ljus får vi fram tomater snabbare än på sommaren. Vi räknar med att skörda ungefär tre ton per vecka och det är en hög skörd, säger Roger Nilsson.
Lamporna som har en styrka på 600 watt vardera håller värmen i växthuset, ned till cirka tio minusgrader. I övrigt är det flis som bidrar till uppvärmningen. Energikostnaden hålls trots vintertiden på en rimlig nivå.
- Vi använder en energiväv i växthuset som fungerar som isolering, tack vare den blir inte energikostnaden så mycket högre. Dessutom ger varje planta så hög skörd att energiåtgången per planta inte blir särskilt hög, säger Roger Nilsson.
Att odla lokalt i stället för att importera skapar också miljömässiga vinster, enligt honom.
En bidragande orsak till beslutet att börja odla året runt är närheten till fraktterminalen Arctica i Överkalix.
- Det innebär att vi snabbt kan leverera nyskördade tomater till butikerna utan lång frakttid.
Hur smakar tomater odlade i ljus från lampor i jämförelse med tomater odlade i solsken?
- De är precis lika goda - det är ljuset som är hemligheten när man odlar tomater, säger Roger Nilsson.