Odlar tomater året runt

Odlaren Roger Nilsson i Nybyn utanför Överkalix räds varken mörker eller kyla. Nu satsar han på odling av tomater - året runt.

LJUST. Förr stod växthuset mörkt på vintern - nu råder andra tider och det uppskattas av byborna.

LJUST. Förr stod växthuset mörkt på vintern - nu råder andra tider och det uppskattas av byborna.

Foto: Sabina Nilsson

Överkalix. 2012-10-30 06:00

Marken är frusen och det blåser en kall vind utanför växthuset i Nybyn. Tanken på nyskördade mogna tomater odlade i Norrbotten känns långt borta, men det tänker Roger Nilsson ändra på. I mitten av oktober satte han ut 3.700 plantor i sitt nybyggda vinterväxthus. Sommarens sol är utbytt mot 600 lampor som sprider både ljus och värme över odlingen. På kvistarna syns redan gröna ämnen på väg mot mogna tomater. Om en månad ska de finnas ute i butik till försäljning. Roger Nilsson är den första i Norrbotten som satsar på tomatodling året runt. I Finland och främst i Österbotten är det däremot inte ovanligt. Utifrån deras erfarenheter och forskning beslutade han att investera drygt fyra miljoner kronor i den nya anläggningen.

-  Det här känns helt rätt. På grund av att vi har så mycket ljus får vi fram tomater snabbare än på sommaren. Vi räknar med att skörda ungefär tre ton per vecka och det är en hög skörd, säger Roger Nilsson.

Lamporna som har en styrka på 600 watt vardera håller värmen i växthuset, ned till cirka tio minusgrader. I övrigt är det flis som bidrar till uppvärmningen. Energikostnaden hålls trots vintertiden på en rimlig nivå.

-  Vi använder en energiväv i växthuset som fungerar som isolering, tack vare den blir inte energikostnaden så mycket högre. Dessutom ger varje planta så hög skörd att energiåtgången per planta inte blir särskilt hög, säger Roger Nilsson.

Att odla lokalt i stället för att importera skapar också miljömässiga vinster, enligt honom.

En bidragande orsak till beslutet att börja odla året runt är närheten till fraktterminalen Arctica i Överkalix.

-  Det innebär att vi snabbt kan leverera nyskördade tomater till butikerna utan lång frakttid.

Hur smakar tomater odlade i ljus från lampor i jämförelse med tomater odlade i solsken?

-  De är precis lika goda - det är ljuset som är hemligheten när man odlar tomater, säger Roger Nilsson.

Nybyns trädgård

1986 startade tomatodlingen i Nybyn. I oktober 2012 inledde Roger Nilsson odling året runt.

Han blev därmed Sveriges första tomatodlare med året runt verksamhet

Odlingen sker i ett nybyggt vinterväxthus klätt i mjukplast med dubbelt ytskikt

Yta: 1.500 kvadratmeter

Antal plantor: 3.700

Tomatsort: Encore som är specialanpassad för odling i lampljus

Tid från plantering till skörd: Två till fyra veckor

Beräknad årsproduktion: 100 ton

Normalt sker pollinering med hjälp av humlor

Under vintersäsongen skakas blommorna i stället eftersom humlorna inte klarar av ljuset från lamporna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om