"Det här är en bjässe"

Det kan inte uteslutas att det var en varg som Ola Rokka såg i Lansån under helgen. Det konstaterar naturbevakaren Jan Stube efter att ha kontrollerat de spår som finns på platsen.

STOR. Tassen uppmättes till 15 centimeter och språnget mellan fram och baktass till 170 centimeter - vilket tyder på att vargen i Lansån är stor.

STOR. Tassen uppmättes till 15 centimeter och språnget mellan fram och baktass till 170 centimeter - vilket tyder på att vargen i Lansån är stor.

Foto: Ann-Sofie Rokka

Överkalix. 2012-06-13 06:00

Som Kuriren kunde berätta på måndagen har troligen två vargar observerats under helgen inom tre mils radie i Överkalix. Den ena filmades på lördagskvällen i Nybyn och har verifierats som en varg av länsstyrelsen.

Den andra observerades natten mot måndagen i Lansån nära Orrasjärvi där renskötaren och rovdjurssamordnaren Ola Rokka har sin renhägn.

Det var en bybo som väcktes av att hans hundar skällde, när han tittade ut såg han vargen som strök runt hundgården och sedan förflyttade sig i riktning mot rengärdet.

Han kontaktade Ola Rokka som omedelbart åkte ut till platsen tillsammans med sin hustru. De fick syn på vargen som stod och studerade dem en stund innan den sprang iväg.

-  Jag är helt säker på att det var en varg och den var stor, uttalade Ola Rokka till Kuriren på måndagen.

På eftermiddagen samma dag hittade han flera spår efter djuret. Tassarna uppmättes till 15 centimeter och enligt Ola Rokka var steglängden 170 centimeter.

-  Det här är en bjässe, jag tippar att den väger mellan 70 och 75 kilo. Den förra vargen vi hade här hade tassar som var 11 centimeter och den klassades som stor, säger han.

Varg kan inte uteslutas
Länsstyrelsen naturbevakare Jan Stube fanns på plats på måndagen för att verifiera spåren.

-  Man kan inte utesluta att det är en varg. Spåren kommer i alla fall från ett stort hunddjur och en varg klassar mycket väl in i det, säger han.

För att kunna verifiera att det är en varg krävs ytterligare spår som tillexempel spillning eller hår vilket möjliggör DNA-test.

-  Nu inväntar vi mer rapporter från området som till exempel om korpar börjar synas i området, säger Jan Stube.

Under hela natten mot tisdagen fanns Ola Rokka ute tillsammans med folk från samebyn för att vakta renarna men läget har varit lugnt. Men arbetet fortsätter.

-  Att ha en varg i en renhjord är som att ha råttor i skafferiet. Vi vaktar en hjord på 500 renar med många små kalvar. Om vargen tar vajorna har de inte en chans att överleva, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om