Det är Skogsstyrelsen som efter avstämning med skogsbruket i länet har gjort uppskattningen att en halv miljon skogskubikmeter drabbades.
De värsta skadorna drabbade norra Norrbotten, framförallt områden kring Jokkmokk, Vuollerim, Gällivare, Övertorneå och Överkalix. I södra Norrbotten och Västerbotten är skadorna något lindrigare, även om enskilda skogsägare kan ha drabbats hårt.
– Skadorna är mindre än vad vi befarade precis efter stormen. Framförallt är det hyggeskanter, nygjorda gallringar och fröträdställningar, det vill säga skog som är mer stormkänslig som skadats, säger Anders Lindqvist, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Skogsstyrelsen varnar också för att risken för angrepp av granbarkborre ökar efter en storm och att skadat granvirke forslas bort från skog, skogsbilväg eller barkat innan den 15 augusti. Om det skadedrabbade området är större än en halv hektar, så måste en avverkningsanmälan göras till Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen poängterar också att det finns risk för olyckor i stormfälld skog. Skogsägare utan nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning bör inte ge sig ut på egen hand i skogen för att röja upp efter stormen.