Hoppas på dispens under anställningsstopp

Haparanda hälsocentral har stor brist på läkare. De räknar med att få dispens under anställningsstoppet. "Jag vet inte hur vi skulle lösa det annars", säger verksamhetschefen Mervi Rundgren.

Foto:

östra norrbotten2019-09-04 05:00

LÄS MER:Läkarkrisen - sjuka väljs bort

LÄS MER:Hälsocentralen som inte behöver stafettläkare

LÄS MER:Skyddsombudet: Cheferna har inte lyssnat

LÄS MER:Läkarna slår larm om personalbristen - tyst från ledningen

Region Norrbotten har gått ut med ett anställningsstopp. Det innebär inte ett totalt stopp av sköterskor och läkare som är bristyrken i länet. Men eventuella anställningar kommer att granskas av respektive divisionschef som bestämmer om man får dispens under anställningsstoppet.

På Haparanda hälsocentral har man tre ordinarie läkare, inte ens hälften av behovet på åtta läkare.

– Vi måste ha läkare. Jag har svårt att tänka mig att vi inte skulle få anställa fler, säger Mervi Rundgren och fortsätter:

– För oss innebär det här stoppet att vi måste motivera för divisionschefen att vi behöver anställa och jag hoppas att det inte blir några bekymmer.

Enligt regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson ska en hälsocentral som i Haparanda få anställa.

– Dispensen som görs bygger på att vi ser ett behov. Som i Haparanda där det finns ett stort behov. Vi måste kunna hitta kompetens så man kan ge en bra hälso- och sjukvård.

I samband med offentliggörandet av anställningsstoppet sade Anna-Stina Nordmark Nilsson att man måste hitta sätt att använda sina resurser bättre och hitta nya arbetssätt.

Personalbristen som redan har funnits på hälsocentralerna gör att många verksamheter redan har försökt anpassa arbetet efter den verklighet som råder. Det har till exempel inneburit att man har flyttat fler arbetsuppgifter från läkare till bland annat diabetessköterskor och fysioterapeuter. I Haparanda menar Mervi Rundgren att man inte kan göra mer.

– Det finns en gräns på hur mycket sköterskorna kan ta på sig, säger hon.

Läkarna i östra Norrbotten har skrivit till ledningen att arbetsbördan har lett till omfördelade arbetsuppgifter till sköterskor, men att läkare samtidigt får mer dokumentation och fortfarande står för medicinska ansvaret trots att man för över en del arbetsuppgifter till sköterskorna.

Anna-Stina Nordmark Nilsson:

– Jag menar inte att medarbetare på de orterna inte har gjort nog, utan jag pratar generellt om att hitta nya arbetsformer som blir effektivare. Vi ska göra det bättre för patienten med mindre pengar.

Läkarna i östra Norrbotten vill få fler kollegor. Ekonomin säger något annat.

– Jag förstår samtidigt regionen. Det är ett jättetufft ekonomiskt läge, säger Mervi Rundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om