Inlandsbanan hoppas på persontrafik och omledning

Inlandsbanan utreder regelbunden persontrafik. En önskan finns också om förstärkning av banan så att effektiv omledning kan göras vid stopp på Malmbanan och Norra stambanan.

Försök. Ett nytt projekt för Inlandsbanan är transporter av kalksten som görs mellan Orsa och LKAB Malmberget.

Försök. Ett nytt projekt för Inlandsbanan är transporter av kalksten som görs mellan Orsa och LKAB Malmberget.

Foto:

Östersund2014-05-27 14:16

Godståg trafikerar i dag mest södra delen av Inlandsbanan. Från Åsarna går skogsråvara söderut.

Trätåg, ett logistikbolag ägt av Stora Enso och Korsnäs, kör massaved från en terminal i Sveg.

Under snöfria delen av året transporteras kalksten från Orsa till LKAB Malmberget i en försöksverksamhet. Nordkalk har ambition att köra 50.000 ton per säsong, 60 tåg i varje riktning.

Potentialen på kort sikt är mer skogsråvara. Ett hinder är att terminalerna ofta är privatägda av skogsbolag och andra skogsföretag släpps inte in.

– Längs Inlandsbanan måste det finnas öppna terminaler och vi jobbar med kommuner och regioner för att 2015 ha en öppen terminal var tionde mil, förklarar Otto Nilsson, VD för Inlandsbanan AB som har sitt huvudkontor i Östersund.

Gruvor

På längre sikt blickar Otto Nilsson mot gruvnäringen. En rad fyndigheter ligger i området kring Inlandsbanan där bland annat Stekenjokk möjligen kan nyöppnas. Omtvistad är Kallak, medan en nickelfyndighet finns i Storumans kommun jämte ett fynd av fluorit. Fyndigheterna har hunnit olika långt mot brytning.

– Det finns ju möjligheter med infrastruktur i form av Inlandsbanan även om inte allt slår in av gruvverksamheten, påpekar Otto Nilsson.

Bärigheten förbättrades till 20 tons axellast mellan Arvidsjaur och Gällivare 2012. Därmed kunde omledning göras när Norra stambanan drabbades av stopp.

– "Fast det var få tåg", sade man. Men för det första måste Trafikverket organisera bättre så att tågen verkligen leds in. Och man måste ha 22,5 tons axellast när man kör godstrafik. För att bli ett riktigt bra alternativ för omledning måste upprustning ske Arvidsjaur-Gällivare.

200 miljoner kostar projektet. Men kanske en god investering eftersom Nordnorge är starkt beroende av tågen Oslo-Narvik för fisk- och livsmedelsfrakter.

Förstudie

Persontrafik är en annan nisch som Inlandsbanan önskar. Sommartid har turisttrafik körts på olika delar av banan under sista 20 åren och på senare år vissa tåg på vintern.

– Nu gör vi en förstudie för att se vilka förutsättningar vi skulle ha att klara dagens upphandlade busstrafik, linje 45 Mora-Gällivare, med tåg.

Saker som måste utredas är bussgods, samarbete med bussföretag, hur nå platser där järnvägen inte går, fordon och annat.

– Man skulle i framtiden kunna åka litet snabbare och litet bekvämare med våra tåg.

Fakta

Inlandsbanan mäter 921 kilometer och invigdes 1937. Banan går mellan Gällivare och Kristinehamn och tanken var att banan skulle stärka inlandet. Merparten är inte elektrifierad. Inlandsbanan får via Trafikverket 129 miljoner kronor 2014 för drift och underhåll. 16 miljoner extra betalas ut 2016 för förstärkningsarbeten Arvidsjaur-Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om