Ostadigt valväder väntar

Än är rekordsommaren inte över. På vissa håll i Norrland har det varit varmare än på 20 år – men nu väntar mer blygsamma temperaturer och en regnig valdag.

4 september 2018 12:48
I går var det, speciellt i nord, ovanligt varmt för årstiden. Vi fick som högst 24,7 grader i norra Norrland, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Sådana septembertemperaturer har inte uppmätts vid den aktuella stationen sedan 1999. Men redan i dag är det svalare både i Norrland och i resten av landet.

Det är temperaturer omkring 20 grader i söder, men det är ju inte ovanligt för september, säger Charlotta Eriksson

Prognosen för veckan ser sämre ut. På valdagen kommer det troligen regna i stora delar av landet. Värst ser det ut i landets södra delar.

Över lag ser det ut att vara ganska ostadigt väder med regnområden som rör sig in över Sverige. Exakt var och när det kommer att regna går dock inte att säga ännu, säger Charlotta Eriksson.

Ett vanligt antagande är att vädret påverkar valdeltagandet. I synnerhet regn har påståtts ge lägre valdeltagande. Detta avvisas dock av statsvetarna Mikael Persson, Anders Sundell och Richard Öhrvall. De har gjort en rad statistiska analyser men inte hittat några signifikanta effekter av regn på valdeltagande i Sverige. Inte heller när de tar med temperatur och vindhastighet i analyserna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nønne Schjærff Engelbrecht/TT