EU har, inte minst i samband med grundandet, ofta utmålats som ett ”fredsprojekt” som skapat en unik sammanhållning mellan tidigare fiendeländer som Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Anhängare till att utvidga unionen har upprepade gånger pekat på just fredsskapandet som anledning till att ta in fler medlemsländer.
Samtidigt har EU också kritiserats för att vara tandlöst i allvarliga situationer, som exempelvis under 1990-talets blodiga krig i det forna Jugoslavien, som kunde pågå i flera år i unionens direkta närområde.
"Bidrar till fred och försoning"
EU-projektet har ”bidragit till fred och försoning i Europa”, säger Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland vid presskonferensen. Som exempel lyfter han fram den långa historien av krig i Europa.
– I dag är krig mellan Tyskland och Frankrike otänkbart, säger han.
Europa kämpar i dag med grava ekonomiska problem, säger Jagland, men det är inte vad kommittén ser som det viktigaste.
– Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU:s viktigaste resultat: dess arbete för fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.
"Djupt rörd och hedrad"
EU-parlamentets ordförande, tyske socialdemokraten Martin Schulz, säger till Reuters att han är ”djupt rörd och hedrad”, av norska Nobelkommitténs val.
Sveriges utrikesminister Carl Bildt gratulerar via mikrobloggsajten Twitter Europa.
”Jag gratulerar varmt hela Europa och vår fred till Nobels fredspris till den Europeiska unionen. Tämligen välförtjänt och mycket viktigt”, skriver han.
– Det är ett intressant val, med tanke på att det just nu pratas mycket om den stora kris som präglar EU. Att ge fredspriset till EU just nu när den utmanas är ett erkännande för den viktiga roll som EU spelar, inte bara på den egna kontinenten utan också internationellt, säger Anna Jardfeldt, direktör för Utrikespolitiska institutet, till TT på telefon från Polen.
Jardfeldt har precis påbörjat det första mötet om ett nytt projekt om EU:s globala roll och strategi.
– Det var en nyhet som många välkomnade på mötet. Många här delar synen på att EU är en viktig spelare.
"Förvånande val"
– Förvånande – men väldigt roligt, säger svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström om fredspriset till TT. – Men i en tid av ekonomisk oro är det kanske värt att påminna om att EU faktiskt är ett forum för att lösa konflikter tillsammans.
Malmström hade inte väntat sig att EU skulle få priset.
– Det finns så många andra fantastiska kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Men det har ju ändå en viss logik. Just nu när det är populärt att kritisera EU är det här ett sätt att få folk att tänka efter lite om vad EU betyder – och hur alternativet hade varit om EU inte fanns.
Kan skapa debatt
– Det återstår att se om utdelandet av Nobels fredspris till EU kommer att skapa debatt i Norge, där EU-motståndet är stort, säger Nobelkommitténs ledare Thorbjörn Jagland enligt NTB. – Det går bra att vara motståndare till medlemskap i EU samtidigt som man erkänner den fredsskapande roll som EU har haft i Europa, säger Jagland.
På frågan om valet kan bidra till att skapa mer fred och försoning i Europa svarar Jagland att Nobelkommittén inte ensam kan lösa Europas problem eller den finansiella krisen.
– Men jag påminner om vad som kan gå förlorat om detta samarbete faller samman.
EU-forskare: Bra val
Freds- och konfliktforskaren Erik Melander på Uppsala universitet tycker att valet av EU är ett bra val.
– EU är ett lyckat fredsprojekt. Välståndet och demokratin inom unionen är två av de starkaste orsakerna till den långa fredsperioden i Europa, säger han. – EU har också haft positiva effekter på den politiska situationen i Östeuropa. När man har lockat med medlemskap har ansökarländerna tvingats skärpa till sig.
Han tycker däremot inte att EU varit någon särskilt lyckad fredsaktör utanför Europa.
Om EU kan fortsätta på samma väg som tidigare är dock oklart, enligt Melander.
– Det finns tendenser till politisk centralisering som många människor inte är beredda på. Det kan innebära konflikter i framtiden. Bättre för freden vore kanske ett mindre centraliserat EU. Kanske man måste släppa den gemensamma valutan.
Minister hyllar valet
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) välkomnar priset:
– Det är ett mycket välförtjänt pris eftersom EU är det mest framgångsrika fredsprojektet i världshistorien. Under 1 000 år har européerna i princip inte gjort annat än att slå ihjäl varandra, så det här är en fantastisk utveckling.
TT: Men vilken roll har EU spelat i denna fred, i jämförelse med maktbalansen mellan USA och dåvarande Sovjet?
– Det är klart att det också spelat roll, men den viktigaste drivkraften har varit då östeuropéerna uppfattade den skillnad som fanns mellan Väst- och Östeuropa och kastade av sig det kommunistiska oket. Denna längtan efter en ny samhällsordning har varit oerhört betydelsefull för dagens EU.
TT: Vad bör EU göra med prispengarna?
– Ha ha. Det har jag inte hunnit fundera över ännu, men det finns ju en del hål att stoppa dem i så det bör inte bli några problem.
Oväntat val för fredspriset
Nobels fredspris går i år till EU, meddelar Nobelkommittén i Oslo.
Här är vinnarna av Nobels fredspris sedan millennieskiftet:
2012: Europeiska unionen
2011: Leymah Gbowee (Liberia), Ellen Johnson-Sirleaf (Liberia) och Tawakkul Karman (Jemen)
2010: Liu Xiaobo (Kina)
2009: Barack Obama (USA)
2008: Martti Ahtisaari (Finland)
2007: FN:s klimatpanel (IPCC), Al Gore (USA)
2006: Grameen Bank, Muhammad Yunus (Bangladesh)
2005: Internationella atomenergiorganet (IAEA), Mohamed ElBaradei (Egypten)
2004: Wangari Maathai (Kenya)
2003: Shirin Ebadi (Iran)
2002: Jimmy Carter (USA)
2001: FN, Kofi Annan (Ghana)
2000: Kim Dae-Jung (Sydkorea) (TT)