Fredrik Backman debuterade 2012 med boken "En man som heter Ove" som också filmatiserades med Rolf Lassgård i huvudrollen. Boken "Björnstad" handlar om en liten stad där hockeylaget betyder allt, med 15-åriga flickor och 17-åriga pojkar i centrum. I höstas har rollbesättare befunnit sig på hockeyklubbar i Piteå, Kalix och Luleå för att hitta ungdomar med hockeybakgrund.

Inspelningarna av tv-serien "Björnstad" produceras av filmbolaget Filmlance som bland annat gjort stora satsningar som "Bron" och "Beck". Filmlance söker nu människor för mindre och återkommande talroller samt statistroller i en så kallad öppen casting, rollbesättning. De som är intresserade kommer till platsen där en castingansvarig träffar de intresserade. Förutom Gällivare kommer rollbesättning ske i Kiruna och Kalix under helgen och inspelningen kommer ske på flera orter under hela våren.

– En stor del norrlänningar kommer medverka i tv-serien och det är därför vi rollbesätter på plats, säger producenten Mattias Arehn.

Vilka som medverkar i produktionen kan han inte säga i dagsläget.

– Vi ska snart gå ut offentligt med mer information om projektet men just nu kan jag inte säga så mycket mer, säger han.