BAIK i jättetävlingen: "Väldigt mäktigt"

Förra helgen deltog BAIK, med löpare från bland annat Luleå och Vittjärv, i världens största orienteringsbudkavle i Finland. Laget slutade trots bortfall och sjukdomar på plats 131 av 1 890.

Joar Svartholm var en av orienterarna i BAIK:s lag under helgen.

Joar Svartholm var en av orienterarna i BAIK:s lag under helgen.

Foto:

Orientering2018-06-21 07:00

Jukolakaveln är en finsk orienteringsstaffet där det i år deltog över 20 000 löpare i olika lag. Från Norrbotten hade BAIK åkt de 80 milen i en minibuss för att vara med. Laget hade egentligen tänkt ställa upp med två lag, men drabbades av ett stort antal bortfall just innan tävlingen.

– Jag är normalt sett bara lagets tränare, men i år fick jag hoppa in och ta den kortaste sträckan också, berättar Per Ögren.

Jämför orienteringstävlingen med melodifestivalen så tillvida att det är en riktig folkfest, men även med Vasaloppet eftersom deltagarna i lagen består av allt från den toppeliten till kompisgäng som är med för att det är en grej.

– Det är väldigt mäktigt när starten går och man ser som en orm av pannlampor som rör sig in i skogen.

Budkavlen består av sju sträckor på sammanlagt 79 kilometer. Varje sträcka har mellan 15-25 kontroller. Vinnarna i år var ett finskt lag vid namn Koovvee. De sprang i mål på tiden 7 timmar och 28 minuter. Bara två timmar och tolv minuter senare var BAIK över mållinjen.

– Vi är mycket nöjda, särskilt med tanke på att exempelvis jag blev tvungen att hoppa in, säger tränaren.

I och med att laget fick en placering som ett av de 200 bästa lagen får de till nästa års upplaga av tävlingen starta i en av de främre startfållorna.

Även över resan i helhet är Per glad.

– Det är ett fantastiskt gäng och vi hade en jättebra helg tillsammans.

Och ingen sprang vilse?

– Nej haha, och det brukar vi inte göra. För dessa duktiga orienterare handlar eventuella misslyckanden snarare om att man tappar en minut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om