Operation Rädda radiobunkern

Radiobunkern och dess historia är väl värd att bevara. En interimsstyrelse av radioräddare är på gång för att se till detta.

Foto: FMlog Regionarkiv
HISTORIA. En bild från glanstiden: Två radiooperatörer under arbete vid Boden Radio, i radiobunkern.

Foto: FMlog Regionarkiv HISTORIA. En bild från glanstiden: Två radiooperatörer under arbete vid Boden Radio, i radiobunkern.

Foto: FMlog

Boden2010-02-12 06:00
Den gamla radiobunkern vilar i halvt förfall i Paglaområdet. Kuriren kunde i höstas berätta om att man börjat agera för att rädda bunkern undan total förödelse.Vid ett möte på Försvarsmuseum på onsdagskvällen fastslogs strategierna. Mötet samlade ett 50-tal deltagare och en interimsstyrelsen på åtta personer utsågs. Konstituering sker inom kort.Ansvar
I motsats till andra delar av Bodens fästning är inte radiobunkern byggnadsminnesförklarad. Den ägs av Fortifikationsverket som inte vill behålla ansvaret. Rivningshotet vilar över betongkolossen.-  Vi vill göra bunkern känd, bevara och rusta upp den. Bunkern kan utgöra en del i turistprojektet "Bodens hemliga rum" och bli en turistattraktion, säger Tage Jacobson, ledamot av interimsstyrelsen. Bunkern och dess historia är väl dokumenterad i skrift och bilder. -  Vi måste bevara en mycket viktig historisk del av Boden, första stället i Sverige med rundradiosändningar, understryker Tage Jacobson.Boden Radio byggdes 1914. Den bestod av en radiostation och tre 108 meter höga antennmaster. Två år senare byggdes stationen om till en betongbunker i två plan, avsedd att klara angrepp från den tidens vapen.Ursprungligen skulle radiostationen säkerställa kontakterna mellan riksledningen och det nybyggda försvarslåset i norr, Bodens fästning. Med tiden kom Boden Radio att användas som länk för telegrafiska nyhetsmeddelanden, som sjöräddningscentral, rundradiostation och lokalstation åt Radiotjänst i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om