Ilon Wiklands båtflykt som opera

Den folkkära illustratören Ilon Wiklands båtflykt under andra världskriget från Estland till Sverige har berättats i boken ”Den långa, långa resan av Rose Lagercrantz.

Regissören Ellen Lamm har förvisso vuxit upp med Ilon Wiklands bildvärld, men valde medvetet att befria sig från den i regin av ”Den långa, långa resan”. ”Det var tydligt att jag behövde stå fri från Ilon Wiklands bilder för att gynna just detta operaverk”, förklarar hon.

Regissören Ellen Lamm har förvisso vuxit upp med Ilon Wiklands bildvärld, men valde medvetet att befria sig från den i regin av ”Den långa, långa resan”. ”Det var tydligt att jag behövde stå fri från Ilon Wiklands bilder för att gynna just detta operaverk”, förklarar hon.

Foto: Eva Åström

Opera2018-09-28 06:00

Nu ges denna verklighetsbaserade händelse ytterligare gestaltning – nämligen som opera.

– Det viktigaste när man komponerar opera för barn är formatet. Sjuåringar kan max sitta stilla i en timme, säger Johan Ramström, tonsättare.

Opera som vänder sig till barn är ett ytterst sällsynt kulturellt uttryck på våra breddgrader, men i ett samarbete mellan Piteå Kammaropera, Norrbottensmusiken, Unga på operan och Kungliga operan finns nu möjligheten att ta del av operaföreställningen ”Den långa, långa resan”. Två föreställningar ges i Piteå under lördagen där Norrbottens Neo under ledning av kapellmästare Anna Christensson står för musiken.

Idén till operaföreställningen kommer från librettisten Sigrid Herrault som själv gjorde samma båtflykt som Ilon Wikland i början på 1990-talet, strax innan järnridån föll. En betydligt bekvämare resa med en färja över Östersjön.

Och det var Johan Ramström, utbildad kompositör och sedan lärare på Musikhögskolan i Piteå, som fick uppdraget att skriva musiken.

– Det är min första helt egna opera, berättar Johan Ramström.

Han menar att just längden på föreställningen egentligen är den enda musikaliska anpassning han gjort.

– Jag vet att det finns musiker som förenklar när de skriver musik för barn. Det tror jag inte på. Musik handlar om att hålla intresset vid liv, arbeta med kontraster och variationer så att publiken kan bli uppslukade av historien som berättas. Det är samma för alla, oberoende av ålder, betonar han.

Operan ”Den långa, långa resan” beskriver regissören Ellen Lamm som en berättelse om överlevnad och kreativitet.

– Ilon Wikland gillade redan som barn att rita och just kreativiteten blev en väg för henne att bearbeta svårigheter. Det vill vi förmedla till barnen, säger Ellen Lamm.

Föreställningen är nämligen en djupt allvarlig och sorglig berättelse i grunden. Den handlar ju om en sju år gammal flicka som tvingas att fly på grund av att det är krig och som enda sällskap har hon sin hund som sedan går ett ytterst sorgligt öde till mötes.

– Det är smärtsamt. Därför var det extra viktigt med ett lyckligt slut. Barnen ska inte gå ut ur salongen med en känsla av hopplöshet. Snarare en försäkran om att man kan bära sina sår med sig – det finns en väg framåt. Jag menar flickan i föreställningen möter också en hel del kärlek och värme. Det balanserar vi mot svärtan i operans specifika känslouttryck, säger Ellen Lamm.

Fotnot: Det kommer att gå gratis operabussar från Boden, Luleå, Haparanda och Kalix till föreställningen som börjar kl 15 på lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!