IVO granskar Fyren efter nödrop

Trycket är hårt på Fyren och personalen går på knäna. IVO gjorde därför ett oanmält besök på korttidsboendet en natt i somras.

Utreds. Korttidsboendet Fyren på Östermalm dragit på sig IVO:s intresse. En oanmälda inspektion är gjord efter anmälan om missförhållanden.

Utreds. Korttidsboendet Fyren på Östermalm dragit på sig IVO:s intresse. En oanmälda inspektion är gjord efter anmälan om missförhållanden.

Foto: petra isaksson

Omsorg2016-08-17 20:00

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjorde sitt oanmälda nedslag på korttidsboendet Fyren på Östermalm natten mellan den 20 och 21 juni.

Inspektör Cecilia Marklund berättar varför:

– Vi fick anonyma anmälningar om förhållandena där. Sedan fanns det liknande uppgifter i media. Vår chef tyckte då att vi borde kontrollera verksamheten, säger hon.

Hon avser då Kurirens artiklar i våras om att platsbristen på Fyren var så svår att ett par av åldringar som vårdades där fick läggas i gamla duschrum.

Nu finns det uppgifter om att brist på vikarier sliter hårt på den ordinarie personalen. Sedan förra hösten har ledningen dessutom skurit ned nattbemanningen med en tjänst, från fyra till tre personer.

Sjukskrivningarna har ökat till följd av detta och de boende på Fyren får ibland vänta länge på hjälp när de behöver den.

Celia Marklund kan dock inte kommentera utgången av den inspektion på Fyren som hon gjorde tillsammans med kollegan Gudrun Långström.

– Vi intervjuade all personal som fanns där och gjorde egna observationer. Men ärendet är inte avslutat, säger hon.

Redan denna vecka dimper dock IVO:s första synpunkter ned hos socialnämnden i Luleå. Den får en chans att besvara IVO.s skrivelse innan det skrivs ett beslut av myndigheten.

Arbetsmiljöverket ska också enligt uppgift fått in en anmälan. Men det kan Nadja Lukin på verkets kontor i Luleå inte bekräfta.

– Nej, en arbetsgivaranmälan ligger under sekretess, säger hon.

Anna Fors är områdeschef på socialförvaltningen och ansvarig för Fyren. Hon har dock inte fått någon information om IVO:s inspektion där.

Nattbemanningen var en person per avdelning plus en extra som ryckte in där det behövdes. Den extra tjänsten drogs dock in i höstas vilket lett till förseningar för insatser som kräver fler än en person.

– Men samtidigt tappade personalen en stor arbetsuppgift, de ska inte längre svara på trygghetslarm nattetid, säger Anna Fors.

Fors berättar dessutom att trycket inte lättat sedan i våras utan snarare tvärtom. Kommunen har tvingats öppna en fjärde avdelning och det finns nu 53 platser på Fyren.

– Vi har flyttat på några chefer och byggt om en korridor med kontor till en extra avdelning, säger hon.

Avdelningen öppnades 13 juni och ska vara tillfällig. Men just nu finns inga planer på att återgå till tre avdelningar.

– Vi är under tryck från Sunderby sjukhus att ta emot patienter som skrivs ut och som inte kan återgå till hemmet direkt. Sjukhuset har också ett tufft läge och vårdtiderna är så korta som möjligt, säger Anna Fors.

Tar inte kommunen emot den utskrivne får den en räkning från landstinget på 4 500 kronor från per dygn som personen tvingas ligga kvar på sjukhuset.

Mest läst just nu:

Glädjebeskedet: 25-åringen återfunnen

Chockhöjning av hyran på elevboendet

Nya uppgifter: Kraschade i Klulurens hus-rondellen – misstänkt för brott

9 saker som gör oss arga under bilfärden

På djupt vatten – då fick han sitt livs lax

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om