Fyren är Luleås enda kvarvarande korttidsboende men var också det mest nedslitna när övriga stängdes.
– Vi förstår inte att man stänger fullt fungerande verksamheter i bättre rustade lokaler och sparar Fyren, säger Yvonne Nordgren, huvudskyddsombud på Kommunal i Luleå.
Hon och Elisabet Bergdal, skyddsombud på Fyren, berättar om de problem som drabbar många av de 50-talet anställda på arbetar på Fyren.
– Svårt att andas, hosta och det piper i luftrören. Det finns de som får ögon slår igen, säger Bergdal.
De menar att byggnaden är "uttjänt" och har kontaktat Arbetsmiljöverket och överväger att göra en så kallad 66A-anmälan. Detta för att få myndigheten att ingripa med böter eller en stängning av arbetsplatsen.
– Det är en sista åtgärd, säger Yvonne Nordgren.
Hon hoppas ännu på att kommunen ska agera men tillägger att tålamodet börjar tryta.
I somras öppnades dessutom en fjärde och extra avdelning för att klara trycket av äldre personer som är för friska för sjukhuset men för sjuka för hemmet. Avdelningen i ombyggda kontorslokaler.
Nu avser kommunen att behålla den - beslutet är inte särskilt klokt menar facket med tanke på Fyrens dåliga skick.
– Helt galet att öppna ytterligare en avdelning på Fyren. Och dessutom förlänga, säger Yvonne Nordgren.
Det finns mycket mer att anmärka på när det gäller miljön; sophögen växer i Fyrens källare för att den vagn som personalen använder är trasig. Livsmedel i form av torrvaror fick flyttas ur sitt förvaringsrum för där läcker det in vatten.
– Men nu förvaras livsmedlen i ett rum där det även finns kemikalier, som tvätt- och diskmedel, säger Nordgren.
Facket slog larm redan strax före sommaren och sedan en tid har frågan om Fyrens beskaffenhet gått runt via e-post mellan Kommunal, socialförvaltningen och stadsbyggnadskontoret. Men även till Rikshem som äger fastigheten Sundsgården där Fyren ingår, detta sedan 1 december 2015.
Kommunen har för avsikt att lämna Fyren och öppna ett nytt korttidsboende berättar områdeschef Anna Fors, helst senast 2018 trots att hyresavtalet räcker till 1 december 2020.
– Men det är inte klart var det blir, säger Fors.
Kommunal är inte nöjd med beskedet från ledningen.
– Den säger: vi ska ju stänga, bit ihop och kämpa på de sista åren, säger Yvonne Nordgren.
– Det är precis så som personalen upplever det, säger Elisabet Bergdal.
Kommunen är dessutom hårt pressad av att de har svår platsbrist på Fyren. Betalningsansvaret till landstinget kostar den upp till 80 000 kronor per dygn.