Olyckan resulterade i poolskydd

Egen pool i trädgården. En idyll som kan bytas mot tragedi på några sekunder. Därför finns lagkrav för att förhindra den vanligaste dödsorsaken bland barn. Drunkning.

5 juli 2011 06:00

Barnsäkerhetsrådet har tagit fram information som visar att de flesta badolyckor sker i en pool eller damm nära hemmet. Det är inte ovanligt att nyfikna barn smiter över till grannens pool, om denne inte är hemma. Drunkningsolyckor är så också den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år.

Ägaren ansvarig
Enligt både Konsumentverket och Boverket lyder lagkraven: staket som är minst 90 centimeter högt eller överdrag som tål att gå på.

Ägaren till fastigheten där poolen finns är också den ansvarige för att olyckrisker inte finns.

Andreas Egerup är Luleåbo och ägare till en fem år gammal pool. Ett beslut som togs efter en skräckfylld upplevelse i familjens tidigare trädgårdsdamm.

- På vår bröllopsdag såg min mamma en treårig flicka som låg i dammen med fötterna rätt upp i luften. Hade mamma inte hittat henne precis just då hade det slutat riktigt tragiskt, säger han.

Nära att drunkna
Det var den erfarenheten som gjorde att Andreas Egerup förstod faran.

- Då insåg jag hur snabbt det kan gå, hur lätt olyckan är framme. Dammen var inte speciellt djup men det krävs inte mycket för att ett litet barn ska drunkna.

I dag har familjen en fyra gånger sex meter stor pool som täcks med ett automatiskt poolskydd. En slitstark lastbilspresenning som regleras med en nyckel.

Noga med att täcka över
- Jag väger närmare 100 kilo och kan gå på skyddet. Vi är noggranna med att täcka över poolen om vi inte är hemma. Grannarna har barnbarn och det finns också en hel del djur här som kan ramla i. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om något hände.

Enligt Boverkets information om pooler är det byggnadsnämnden i kommunen som ansvarar för att utöva tillsyn över att lagstiftningen efterlevs.

- Jag har aldrig haft något besök av byggnadsnämnden. Men samtidigt krävs det inte bygglov för att ha en pool och därför kan inte heller någon veta att jag har en och kontrollera det. Det är ju inte så att jag ringer myndigheten och säger "nu måste ni komma och titta för nu har jag stoppat dit ett skydd", säger Andreas Egerup.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!