Rekordmånga viltolyckor i år: "Händer att folk smiter"

Antalet viltolyckor ligger på en rekordnivå. Och förare som smiter från platsen låter det påkörda djuret lida mer än nödvändigt.

Mycket älg kring Töre

Mycket älg kring Töre

Foto: Roland S Lundström

Olycka2016-12-16 18:30

– Det händer att folk smiter. I bästa fall har djuret dött, men i sämsta fall är det dödligt skadat och då måste vi leta rätt på djuret och avliva det, säger Börje Öhman som är kommunikatör vid polisens regionledningscentral, RLC.

En förare som är med om en viltolycka är skyldig att anmäla händelsen till polisen genom att ringa 112. Platsen måste också märkas ut tydligt. Börje Öhman säger att det vanligaste viltet som är inblandade i olyckor i Norrbotten är älg och rådjur.

– Det finns ett antal vilt som du är skyldig att anmäla om du krockar med. Krockar du med ett mindre djur, som en hare till exempel, måste du inte anmäla det. Och det är faktiskt ganska ovanligt att någon smiter från platsen, säger han.

Och antalet viltolyckor ligger på en hög nivå. I december har än så länge 151 viltolyckor anmälts i Norrbotten. Även om personskador lyckligtvis är ovanliga säger Börje Öhman att så många olyckor innebär stora materiella kostnader.

– Jag har aldrig varit med om så mycket viltolyckor. Region nord kan ha 20-30 olyckor per dag. I Sverige uppskattas det att det kommer att bli mer än 50 000 olyckor i år, det är ju nästan 150 olyckor per dygn.

Viltolycka

Enligt jaktlagen och jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte verkar vara skadat. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och belagt med böter.

Källa: www.viltolycka.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!