Deras intresse för ölbryggning startade för fem år sedan och har fortsatt att växa. Planerna på ett mikrobryggeri tog ordentlig fart när Jörgen för tre år sedan vann SM-silver för hembrygd öl. Båda två är medlemmar i hembryggarföreningen och Jörgen är även utbildad öldomare. Kompetensen fanns med andra ord för att våga ta steget till en kommersiell verksamhet.
När Jeanette och Jörgen erbjöds den gamla rotfruktskällaren vid Furunäset i Piteå blev det en avgörande pusselbit. Platsen var perfekt. Här fanns en spännande historik och en vacker placering vid Piteälven. En plats med ett marknadsföringsvärde.
Källarlokalen som byggdes 1902 hade stått oanvänd sedan 1960-talet. Förra vintern startade Jeanette och Jörgen den omfattande renoveringen då bland annat ett nytt ventilationssystem installerades och väggarna blästrades för att synliggöra den vackra stenstrukturen.
Bryggverket beställdes från Kina och levererades under midsommarhelgen 2015. Installationen blev besvärlig eftersom bryggtankarna var bredare än beräknat. Det saknades två centimeter.
De ojämna stenväggarna vid dörröppningen gjorde dock att de lyckades lyfta in utrustningen med millimeterprecision.
Anläggningen är dimensionerad för 500 liter och det första årets produktion är uppskattad till cirka 20 000 liter.
– Att starta en sådan här verksamhet gör man bara en gång i livet. För oss är det ett jättestort projekt, man kan jämföra det med att köpa en ny villa, säger Jörgen.
Den 11 november startade de försäljningen som i dag består av fem produkter och finns att köpa på restauranger i Piteå, Luleå och Skellefteå. Tanken är att fortsätta utveckla sortimentet med smaker som ger en norrbottnisk känsla.
Även om den södra landsändan har kommit längre när det gäller mikrobryggerier så har det börjat blomstra även i norr. Umeå ligger i täten med sju bryggerier medan Norrbotten har lika många över hela länet.
– Förutom att vi hittade rätt plats så kändes som att det var rätt tidpunkt. Det finns inte så många bryggerier här uppe ännu, säger Jörgen.
Båda är medlemmar i munskänkarna och har ett stort intresse för vad som går att kombinera i mat och dryck.
– När tjejer säger att de inte gillar öl brukar jag säga att det gör inte jag heller. Då blir många förvånade, men jag gillar inte att dricka öl som en stor stark utan som ett gott vin. Att man häller upp lite grann och njuter av ölen, säger Jeanette.
– Det finns öl som passar till alla rätter, till och med till efterrätter, tillägger Jörgen.
Reaktionerna på produkterna har varit positiva, speciellt deras lager. Jeanette och Jörgen förklarar det med en betydligt längre framställningstid till skillnad mot de större bryggerierna.
Vägg i vägg med bryggerilokalen finns en eventdel som drivs av Bryggerikällaren som Jeanette och Jörgen har ett nära samarbete med. Att få ett mikrobryggeri i den här skalan att gå runt ekonomiskt genom enbart ölförsäljning är svårt. Verksamheten måste kompletteras med fler inkomstkällor som till exempel ölprovning, föreläsningar eller andra events.
Det finns planer på att utveckla verksamheten under 2016 med bryggerivisning, öppet hus för provsmakning och försäljning av folköl och ett närmare samarbete med företagen i området.
– Man kan till exempel prova blåsa sitt eget glas på Heta hyttan och sen promenera upp till bryggeriet och prova vår öl ur sitt eget glas, säger Jörgen.
På vingårdarna kan man titta på resurserna i form av vinrankor, Jeanette och Jörgen menar att på Pite Bryggeri kan man göra likadant. Här är det Piteälven som är den stora resursen.
– Piteälven är väldigt bra för den här typen av bryggerier eftersom vattnet inte har så mycket mineraler, det är väldigt rent och mjukt. Mineraler kan vara bra för vissa sorters öl, men vill man ha ett brett sortiment så är det bra med färre mineraler så att man kan styra det själv. Det blir mer flexibelt och ger bättre kvalité, berättar Jörgen.
Är ni nöjd med storleken eller vill ni bli större?
– Vi vill behålla det i liten skala i den lokalen vi har men i framtiden är det inte troligt att det går att göra något större men då måste man ha fler och större lokaler. Vi är öppna för möjligheterna och ser en större potential men det är viktigt att vi får det att fungera i denna skala först.