Det här fick vi bland annat veta vid en fältvandring i Öjebyn på tisdagen. Hushållningssällskapets trädgårdsrådgivare Elisabeth Öberg visade demonstrationsodlingen vid trädgårdsförsöksstationen för ett 50-tal personer från hela länet, främst då odlare av bär och grönsaker.
Med tunnelodling menas att det spänns plast i halvcirkelformade långa rader. Och odlingen sker då i dessa tunnlar. Sådana här tunnlar gör det också lättare med ekologisk odling.
En helt annan smak
- Tack vare tunnelodling, torka och värme har vi i sommar haft en otroligt snabb säsong vid försöksstationen här i Öjebyn. Vi hade klara jordgubbar redan den 22 juni. Vi har haft rikliga skördar under fyra veckor. Ljuset och kalla nätter ger också bären en härlig sötma. Därför smakar jordgubbar från Norrbotten så mycket mer, berättade Elisabeth Öberg.
Några enstaka jordgubbar fanns också att provsmaka för besökarna i Öjebyn. Men desto mer fanns det av olika slags hallon. Det gavs information om vilken uppsjö det finns av olika sorters jordgubbar och hallon. Efter bären stod grönsaker på programmet. Yrkesodlarna antecknade frenetiskt alla råd och rön som kommit fram vid trädgårdsförsöksstationen under de fyra senaste åren.
Rapsolja går bra
Bland annat fick de information om ekologisk bekämpning av skadeinsekter och dess larver. Ett av medlen som nämndes kallas raptol. När hallonbuskar besprutas med 100-procentig rapsolja ger det mycket bättre effekt än kemiska medel.
Det är inte bara citrusfrukter som innehåller c-vitamin. Broccoli ger mycket mer c-vitamin än en apelsin, fick också deltagarna veta.
- Men nästa år ser det ut som om demonstrationsodlingarna i Öjebyn upphör. Länsstyrelsen har signalerat att pengar från dem och EU tar slut 2012. Det här betyder också att fri rådgivning och kurser för yrkesodlare måste upphöra eller att odlarna får betala, menar Elisabeth Öberg.
Åkerbär och svarta vinbär
Försöksstationen i Öjebyn startade 1946. Men då med Statens trädgårdsförsök som huvudman. En av pionjärerna var statshortonom Gunny Larsson som med sin forskning och insamling lyckades framställa ett allåkerbär. Det var en korsning mellan vilda åkerbär och alaskahallon.
Hennes forskning innefattade även svarta vinbär. Hon tog fram de bästa lokala typerna och introducerade dessa i odling. Bland de utvalda sorterna kan nämnas "Erkheikki VII", "Kangosfors V", "Sunderbyn II", "Nikkala XI" och "Öjebyn". Den senaste har odlats i stor omfattning och fick en unik betydelse för bärnäringen.
Gunny Larsson avled för sju år sedan, 87 år gammal.