Sussi Norrbottens bästa ko

Blanka pälsar, välansade klövar och mjölkstinna juver visades upp under gårdagen på Grans Naturbruksskola i Öjebyn. Det var Norrbottens Koklubbs årliga utställning med ett 40-tal deltagande djur från både Norr- och Västerbotten. Sussi från Svartbyn utsågs till best in show och ingick dessutom i bästa besättning.

visade upp sig. Luttugården, Soukolojärvi, var en av gårdarna som visade upp sin besättning på årets kotävling Norrko 2008 i Öjebyn. Här är det Herman Wahlberg som bär skylten i tävlingen.

visade upp sig. Luttugården, Soukolojärvi, var en av gårdarna som visade upp sin besättning på årets kotävling Norrko 2008 i Öjebyn. Här är det Herman Wahlberg som bär skylten i tävlingen.

Foto: Andreas Wälitalo

ÖJEBYN2008-09-08 06:00
Grans Naturbruksskola i Öjebyn ordnar i september varje år öppet hus med uppvisningar och aktiviteter runt de gröna näringarna. I år visades vad hästar kan åstadkomma med olika redskap i skog och mark, hundtävlingar i form av agility och traktorrace bland annat. Ortens färska grönsaker såldes och en mängd olika äppelsorter härdiga i norr förevisades.För femte året i rad ställde också bönder från både Norrbotten och Västerbotten ut ett 40-tal av sina kor och kalvar för att få dem bedömda både vad gäller exteriör och mjölkning. Exempelvis i klassen Superkon där livsproduktionen bedöms och endast kor som mjölkat 50 ton mjölk under en fyraårsperiod får vara med. Uthålliga kor prisas
- Ett kvitto på att man lyckats som lantbrukare. Man vill ha kor som lever länge och håller länge, säger Anki Sandin, lantbrukare på Isakgården i Älvsbyn och med en av sina Holsteinkor tävlande i superkoklassen.Anki Sandin är ordförande i Norrbottens Koklubb med ett 50-tal medlemmar. Inte en jättestor klubb och med en kår möjliga medlemmar som minskar för varje år. I ett län där antalet mjölkleverantörer minskar varje år. Men Anki och Magnus Sandin utökar istället för att lägga ner. Trots stigande spannmåls- och dieselpriser tror de på framtiden. Snart ska bygget i gång som gör att deras mjölkkor ökar från 70 till drygt 120. En ny lagård med mjölkgrop, dock inte robotiserad, ska byggas.Lokalproducerat framtiden
- Vi skulle behöva bygga en massa nya koplatser för att koantalet inte ska minska i länet. Men vi tror helt klart på det här. Lokalt producerade livsmedel är en framtidsprodukt, säger Magnus Sandin.Problemet enligt honom i dag är att mjölken är billigare än juice. Ett problem som just i dagarna har förvärrats för honom, eftersom priset till producenten av mjölken sänkts med 15 öre.Jubla får dock Anki och Magnus Sandin göra när deras så kallade handler vinner pris för bästa showmanship, alltså hur djuret leds och visas upp. En tävling för barn och ungdomar upp till 25 år.- Helt enkelt ett sätt att få unga intresserade att arbeta med djur, berättar Maria Brihall, från Vetlanda i Småland och bedömare av kor av rasen SRB ( Svensk rödbrokig boskap).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om