Att folk ställer upp släpvagnar och husbilar eller bygger grillplatser och vedbodar utanför tomtgränsen i Piteå kommun är inte ovanligt. I många fall händer ingenting. Åren går, men plötsligt gör någon en anmälan och då kan det hända saker.
Så är fallet när det gäller ett område vid Flöjtgatan i Öjebyn. Här är de flesta husen kedjehus och tomterna mycket små. Genom åren har ett kommunägt område fungerat som uppställningsplats för fordon, mindre byggnader med mera, men i januari inkom en anonym anmälan.
– Vi åkte ut och tittade och skickade sedan brev till alla hushåll i området. Det var i januari och vi gav alla gott om tid att ta bort sina ägodelar, säger Helen Eriksson, enhetschef för plan-, bygg- och markfrågor på Piteå kommun.
Den 31 augusti skulle alla fordon vara borta och den 1 december småstugor, grillplatser och annat.
– Det handlar om kommunal mark som är detaljplanerad som parkmark. Alltså till för alla.
Är det här ett stort problem i kommunen?
– Det är i alla fall vanligt. Vi har fått anmälningar om samma sak i andra delar av kommunen och rensat bland annat i Degeränget och Storfors, berättar Helen Eriksson.
Krävs det en anmälan för att kommunen ska göra en tillsyn?
– Normalt så är det så. Vi har inte resurser att hålla den kontrollen. Vi har väldigt mycket ärenden som gäller nedskräpning och det tar tid och kostar pengar.
Kan husägare teckna avtal om kommunal mark för uppställning?
– I vissa fall är det möjligt, men är det parkmark så får inga fordon stå där, säger Helen Eriksson.
När det gäller Flöjtgatan i Öjebyn så skulle alla fordon vara borta den 31 augusti. Den 19 oktober gjorde kommunens parkeringsövervakare, Alf Vonkavaara, en kontroll.
– Då fanns det ett fåtal släpvagnar och någon bil kvar. Det blev 600 kronor i böter för samtliga.
Om han ser andra områden där det här förekommer så kontrollerar han med de som sköter plan- och markfrågor om det finns något avtal.
– Ett exempel är Kanalgatan där det länge stått många husvagnar, säger Alf Vonkavaara.
PT har pratat med en av husägarna på Flöjtgatan. Han förstår kommunlagen, men känner frustration.
– Vi har pyttesmå tomter och har använt den här marken sedan slutet av 70-talet och 1992 byggde jag en liten timring. Det har kostat mig stora pengar att flytta den, säger mannen som tycker att kommunen borde vara mer flexibil.