Självkänslan viktigast

Bygga upp en självkänsla hos de som har hjärnskador. Det är det viktigaste målet på neurolinjen på Framnäs folkhögskola. - Vi försöker stärka de starka sidorna hos människor, ta fram det som de är bra på, säger handledaren Helena Karlsson.

ÖJEBYN2007-02-15 06:00
Till Framnäs och neurolinjen kommer människor som är medicinskt färdigbehandlade efter en trafikolycka, stroke eller något annat som orsakat en hjärnskada. Det betyder att det ofta gått flera år sedan de fick sina skador. Syftet med den treåriga utbildningen är att lära människor att leva med den eller de skador som de drabbats av. <BR>- En del av hjärnan är död och det gäller att kompensera det handikappet. Vi försöker stärka de starka sidorna, säger handledaren Helena Karlsson.<BR><BR><SPAN class=mr>Elever från hela landet<BR></SPAN>Verksamheten bygger på tre delar: studier, social träning och fritid. De tretton handledarna har hand om elva personer, sex som bor på internat och fem som bor hemma. Internateleverna kommer från hela landet medan de övriga är norrbottningar som pendlar till skolan. <BR>- Den som har drabbats av en hjärnskada måste komma till insikt om det som hänt. De måste inse att de aldrig kan bli den person som de en gång var. Men det går ändå att kompensera handikappet och det är det vi jobbar med, säger Helena Karlsson. <BR>Hon talar om de personlighetsförändringar som hjärnskadade drabbas av. Det handlar bland annat om sämre minne och svårigheter att koncentrera sig. Det är också vanligt att hjärnskadade blir mycket trötta av minsta ansträngning. <BR><BR><SPAN class=mr>En plan för varje elev<BR></SPAN>I arbetet ingår att göra en plan för varje elev. Denna plan kallas framstegstrappan och följer eleven under utbildningen. Varje framsteg noteras och på det sättet kan eleven se vilka framsteg som han eller hon gjort. I undervisningen ingår adl-träning, allmändaglig livsföring. Det handlar om att lära eleverna vardagliga sysslor som att laga frukost, bädda sängen, duscha och andra vardagliga sysslor. <BR>Kursdeltagarna turas om att laga middag, allt som ett led i målet att de ska klara eget boende. En annan viktig del i undervisningen är social samvaro, konsten att umgås med andra människor. På neurolinjen har man också teoretiska ämnen som hjärnkunskap och mer traditionella ämnen som svenska och engelska. Musik, konst och gymnastik ingår också i undervisningen.<BR><BR><SPAN class=mr>Tryggheten viktig <BR></SPAN>- Vi lär våra elever hur de ska träna när de gått färdigt utbildningen. För de måste träna och öva på olika sätt resten av sina liv, säger handledaren Carola Bergdahl. <BR>Trygghet är en viktig ingrediens i undervisningen. Och till det bidrar att de flesta på neurolinjen arbetat där i 15-20 år. De tretton handledarna har undersköterskeutbildning och till det olika typer av vidareutbildningar. Bland annat får de regelbunden handledning av en neuropsykolog. <BR>Verksamheten på neurolinjen har funnits i 30 år och finansieras med statliga pengar.
Läs mer
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1431560&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Vägen tillbaka</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1431557&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Allt måste läras in på nytt</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1431556&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">En stor älgtjur klev ut på vägen</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1431559&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Armen hade domnat</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om