Rybs på försök
Nu gulnar sädesfälten i Öjebyn. Men det beror inte på att det är ovanligt tidigt i år. Just nu testas det nya sädesslaget rybs för våra breddgrader. - Vi skulle kunna producera olja och djurfoder som vi annars måste ta söderifrån, säger Bill Hultman, ansvarig för försöken på försöksgården i Öjebyn.
Foto:
E 4 vid Karlberg börjar fälten gå över i gult. Inte särskilt vanligt i våra trakter, men desto vanligare i Skåne och Mellansverige. Det är flera hektar med vårrybs som ska skördas till hösten. Nu har fältet precis börjat blomma.På Försöksgården i Öjebyn som numera drivs av Hushållningssällskapet görs försök med olika grödor för att se hur de fungerar i vårt klimat.Rybs är ett sädesslag besläktat med den mer förädlade rapsen och båda används till att framställa olja och djurfoder. På några få håll i länet har grödan odlats de senaste åren och nu är det tredje året som Bill Hultman på försöksgården testar hur
rybsen fungerar i Norrbotten.- Anledningen att det fungerar just nu är att augusti och september under 2000-talet har varit så varma så att rybsen hinner mogna.Minska transporterna
Bill Hultman drar upp en planta och studerar den ingående. Inga skadedjur i form av kålflugor och kålmal och obefintligt med ogräs på åkern. Enligt honom skulle transporterna vara en anledning till att odla grödan i vår landsände.- I framtiden kommer vi att behöva minimera transporterna och då måste vi kunna ta fram de här produkterna här, säger han och syftar på bland annat olja.Rapsoljan vi köper i butikerna kommer från mellansverige eller längre söderut. Halmen eller skalresterna som används i djurfoder kommer samma väg.- Dessutom är det bra att ha en ny gröda i växtföljden, man får variation, fortsätter han.Att det är rybs och inte raps som odlas beror på att rapsen som egentligen ger en större skörd, har en högre vattenhalt och inte alltid hinner mogna. Torkningskostnaderna blir för höga.Den här skörden kommer att säljas som rybsfrö, som just nu betalas bra. Dessutom kommer skörden att vara kravgodkänd, det vill säga ekologiskt odlad utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Försöksgårdens hela areal är ekologiskt odlad och gödslas med biogasvätska från Hugossons i Antnäs. En restprodukt när man använt metangasen för uppvärmning och elframställning.Viktigt med lokalproducerat
- Lokalt producerade varor kommer att bli viktigare i framtiden och ekologiskt odlad olja hittar man inte på så många ställen, säger Bill Hultman som gärna skulle se en fabrikstillverkning av olja i försöksgårdens i dag outnyttjade ladugård.Lin och fodermajs är andra produkter ovanliga på våra breddgrader som just nu odlas på försöksgårdens ägor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!