Mystiskt: Försvunnet föremål tillbaka igen

1 700-talsbudkavlen som försvann från ett valv i kyrkstadsmuseet i Öjebyn är tillbaka. När Staffan Wikman besökte valvet i fredags låg budkavlen på sin vanliga plats.

Staffan Wikman, ordförande för Öjebyns bysamfällighetsförening, lämnade på onsdagen in den återfunna budkavlen på Piteå museum för förvaring.

Staffan Wikman, ordförande för Öjebyns bysamfällighetsförening, lämnade på onsdagen in den återfunna budkavlen på Piteå museum för förvaring.

Foto: Ylva Forslund

ÖJEBYN2018-04-20 13:29

Det var den 23 januari som Staffan Wikman gjorde en snabbvisit i kyrkstadsmuseet. Han var nyfiken på vad som pågick i lokalerna och hade noterat att det var under ombyggnad. H är ordförande i Öjebyns vägsamfällighetsförening som förvarar en del handlingar i valvet. Staffan Wikman har flera gånger varit där på besök, senaste gången tillsammans med den bokgrupp han ingår i. Vid besöken har han sett budkavlen ligga på en hylla till höger i valvet. Men i januari var den borta.

Läs mer: Mystiska stölden: Budkavle från 1700-talet

Förutom ordförande för byamännen, som då var Gunnar Sandström, har kyrkan en nyckel till valvet.

När Staffan Wikman förstod att budkavlen var försvunnen letade han först igenom valvet noggrant. Han tog kontakt med Gunnar Sandström, som inte heller visste var den var. Han hörde sig för med kyrkan men ingen hade en aning om vad som hänt. Att budkavlen var försvunnen, gjorde bybor och historieintresserade i Öjebyn bekymrade. Det talades om att den kunde vara utlånad till någon utställning eller vara stulen.

I slutet på förra veckan skulle valvet tömmas på material, eftersom lokalerna nu ska användas till verksamhet inom kyrkan. Staffan Wikman tog sig dit för att samla ihop materialet.

– Jag låste upp valvet och gick in och där låg budkavlen på sin vanliga plats, säger Staffan Wikman.

Som ny byaålderman och med ansvar för budkavlen tog han den med sig och har under kort tid förvarat den hemma. Enligt ett gammalt beslut ska budkavlen förvaras på Piteå museum och på onsdagen lämnades den där för förvaring i museets samlingar.

Har du fått veta var den varit?

– Nej, det har jag inte. Det känns bara fantastiskt bra att den kommit tillrätta. En person jag frågade på plats sade att det som inte är stulet kommer tillbaka och i det här fallet stämde det, säger Staffan Wikman.

Kyrkoherde Mats Björk, ville i januari inte spekulera i vad som hänt men hoppades att budkavlen skulle komma tillrätta.

– Mycket kan ha hänt. ­Lokalen håller som sagt på att renoveras och det har ­varit mycket folk där sedan en tid tillbaka, sade han i januari till PT.

I dag gläds han över att budkavlen är åter.

– Det är mycket glädjande att den nu är återfunnen. Var den varit spelar ingen roll och känns inte som något man behöver forska i nu när den är tillbaka, säger Mats Björk.

Budkavle

Budkavle eller budkavel är orden för ett litet föremål, ofta av trä, som innehöll, ­eller följde med ett skriftligt eller muntligt meddelande och bars från gård till gård. Meddelandet kunde till exempel vara en kallelse till en bystämma eller ett upprop för att få manskap samlat till något särskilt ­ändamål. Avsikten kunde också vara att mobilisera folk inför ett krig.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om