Kyrkmarknad med de rätta ingredienserna
Knarrig snö, stickade vantar och knäck i strut. Ingredienserna till en riktig julmarknad fanns där när Öjeby kyrkmarknad startade i lördags.
Hantverk. Här fågelholkar som kyrkstugor i miniatyr på julmarknadsgatan.
Foto: Stina Brolin Bergman
- Idén fick vi för sju år sedan när både Hushållningssällskapet och Norrbottens läns museum tyckte vi skulle sätta igång. För vi har ju så många duktiga hantverkare här som inget hellre vill än sälja sina produkter, säger Per-Arne Nyman, drivande och en av medlemmarna i den allians av "Öjebyföreningar som sköter marknaden.Det är en utomhusmarknad med eldar och hästskjuts, men några finns inomhus i församlingsgården. Och i en av de små kyrkstugorna på Sockengränd invid den varma vedspisen finns dessutom tre riktiga "marknadsgummor" för dagen klädda som herrar i kraglösa skjortor och västar. De säljer sin vävar, sitt bröd och sina egenhändigt designade T-tröjor.- Folk hittar hit, de tycker om att komma in och värma sig, säger Ingrid Sandström, ägare av kyrkstugan och den som bakat åtskilliga kassar hårt tunnbröd inför marknadshelgen.Enkelt instrument
En annan som inte gärna vill ut i kylan med sitt hantverk är nyckelharps- och psalmodikonbyggaren Stig Roland Åström från Älvsbyn.Han köpte ett lager av tonträ, det vill säga fin och specialsågad gran, när sågen han jobbade på lades ner för många år sedan. I dag säljer han byggsatser av de ålderdomliga instrumenten och också trä till cembalotillverkare i Italien och Estland.Han tar fram stråken av hästtagel för att visa oss besökare hur en psalm spelas på det enkla istrumentet med en enda strängen gjord av tvinnad fårtarm.Strax intill i matsalen börjar risgrynsgröten och skinksmörgåsarna att serveras till hungriga marknadsbesökare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!