Inget halvfabrikat hos Hanséns Bageri

Efter 15 år i en livsmedelsbutik bytte Camilla Larsson, Piteå, inriktning. Tillverkningen av halvfabrikat i affären byttes mot genuint hantverk av lokalproducerade limpor, bullar och tårtor.

I ottan. Det är tidig morgon när Camilla Larsson och hennes kollegor förbereder godbitarna på Hanséns Bageri.

I ottan. Det är tidig morgon när Camilla Larsson och hennes kollegor förbereder godbitarna på Hanséns Bageri.

Foto: Tommy Norin

Öjebyn2017-12-03 09:00

Den 1 februari i år köpte Camilla Larsson och sambon Erik Viklund Hanséns Bageri och Konditori i Öjebyn. Han arbetar vid Maskinkomponenter i Öjebyn, men rycker in då och då i bageriet.

– Jag hade sålt butiksinredningar, och arbetat vid Ica i Bergsviken i 15 år. När Hanséns kom ut till försäljning lyckades jag förverkliga drömmen att få driva ett eget bageri, säger Camilla Larsson.

Hon har god erfarenhet av att tillverka bröd.

– Det gjorde vi i butiken. Men bake off är inte samma sak som att göra lokalproducerat. Degarna till bake off kommer ofta från utlandet.

Hanséns är ett anrikt bageri. Det har sitt ursprung från 1910–1920–talet då John Rajala drev konditori i kyrkstugestaden i Öjebyn. 1920 överlät han rörelsen till Hjalmar Lindberg. I mitten av 1930 köpte Göran Sjömark den fastighet och rörelse som senare slogs ihop med Holmgrens bageri i centrala Piteå.

1967 tog Hans Hansén över verksamheten och då bytte företaget namn till Hanséns Bageri och Konditori.

Han sålde så småningom verksamheten till en Älvsbybo som försatte rörelsen i konkurs.

– Efter det tog Jan Hellberg över bageriet. När han ville sälja köpte vi av honom, förklarar Camilla Larsson.

I dag leder hon en verksamhet som omsätter drygt åtta miljoner kronor med sju anställda i bageriet och fyra anställda vid kaféerna i Öjebyn och Piteå.

– Vi har fått rörelsen lönsam. Vänt en förlust till ett litet resultat med 30 000 kronor. Men trenden är tydlig. Folk vill ha lokala produkter, säger hon.

Hanséns bakar 30 000 limpor, 40 000 frukostbröd och 90 000 ostfrallor varje år. Dessutom ett stort antal tårtor och fikabröd.

Företaget är leveransbageri till samtliga Ica och Coopbutiker i Piteå kommun. Brödbilen går också till Älvsbyn och Antnäs.

– När jag träffade Jan Hellberg sa han att det här lär du dig på tre månader. Han var med och hjälpte till vid övergången och det gick bra. Jag tog över recepten, men har också utvecklat egna, säger Camilla Larsson.

Hon beskriver bageribranschen som tuff i ett läge där butikerna gått in för halvfabrikat och där bagerier från andra delar av länet letar sig ned emot Piteå.

Stora bagerier lägger också in stora volymer i butikerna.

– Vi kan aldrig konkurrera med deras prissättning. Men försäljningen går ändå bra. Folk vill ha lokalproducerat bröd med hög kvalitet, säger bagaren i Öjebyn.

Hantverk. Frans Jonsson formar bakverken som ska ut till Hanséns två kaféer.
Hantverk. Frans Jonsson formar bakverken som ska ut till Hanséns två kaféer.
Fakta

Redovisning 2016

Bolag: Hanséns Café och Bageri AB.

Nettoomsättning 2016: 4,268 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto: 0,408 miljoner kronor.

Årets resultat: 0,314 miljoner kronor.

Summa tillgångar: 0,979 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om