God man kritisk efter knivattack på daglig verksamhet

Mannen i 50-årsåldern klarade sig med en hårsmån då han attackerades med kniv av en patient från rättspsyk på sin dagliga verksamhet i Öjebyn. Nu riktar mannens godeman skarp kritik mot regionen efter det brutala dådet. "Det här är rent ut sagt för jävligt för min huvudman, han hade kunnat dö", säger hon.

Den misstänkte 35-åringen har tidigare begått brott ute i samhället, även då var han intagen på rättspsykiatrin.

Den misstänkte 35-åringen har tidigare begått brott ute i samhället, även då var han intagen på rättspsykiatrin.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Öjebyn2022-10-21 16:14

Det var den 5 oktober som en 35-åring, intagen på rättspsykiatrin i Öjebyn gick till attack mot mannen i 50-årsåldern. En kniv med kort blad riktades mot målsägarens hals och orsakade en djup sårskada. Fyra polispatruller och två ambulanser skickades till den dagliga verksamheten och gripandet gick lugnt till.

Norr Media har varit i kontakt med hans gode man, som nu följer honom genom hela rättsprocessen och hon är kritisk till att det kunde hända. 

– Han mår naturligtvis inte bra. Han är ledsen och rädd. Som tur är har han fantastisk personal som finns till för honom hela tiden. Det jag reagerar på är hur man kan blanda så olika typer av brukare på en daglig verksamhet. Varför ska de funktionshindrade behöva arbeta tillsammans med patienter från rättspsyk, undrar hon. 

Hon undrar varför inte rättspsykiatrin kan erbjuda sina patienter en egen sysselsättning. 

– Det är en tragedi för rättspsyks patienter också, de behöver sysselsättning men de är inte mogna för samhället utanför, säger gode mannen. 

Själv har hon lång erfarenhet av arbeta med funktionshindrade personer.

– Alla som jobbat inom vården vet att man inte placerar utåtagerande rättspsykpatienter tillsammans med funktionshindrade personer som kan ha läten för sig, hoppa och studsa. De kan bete sig på ett sätt som kan uppfattas som provocerande för en utåtagerande. 

Hon ifrågasätter också att den misstänkte mannen tillåtits att promenera på egen hand till den dagliga verksamheten, trots att mannen tidigare begått brott när han vistats ute i samhället, fast han var patient på rättspsykiatrin redan då. 

– De är ömtålig grupp de här funktionshindrade personerna, de måste skyddas, säger gode mannen. 

Pernilla Nordkvist är chef för division psykiatri på Region Norrbotten. Hon tycker det är stigmatiserande att ställa grupper mot varandra.

– Man måste titta på individernas behov istället för att ställa grupper mot varandra. Man kan inte säga att alla som är beviljade insatser inom LSS är en specifik grupp, utan det är alltid de individuella behoven som styr, säger hon. 

Nordkvist förklarar att rättspsykiatrin har ansvar för patientens vård, inte för sysselsättning och inte för boende. 

– En patient på rättspsyk kan mycket väl också vara beviljad insatser enligt LSS (lagen om särskilda insatser för vissa funktionshindrade) hos kommunen. I det här fallet har kommunen beviljat den här patienten en sysselsättning på den dagliga verksamheten. 

Hon förklarar att dagens rättspsykiatriska vård har som mål att integrera patienterna i det öppna samhället, inte isolera dem ifrån det. 

När det gäller promenaderna säger Pernilla Nordkvist att chefsöverläkaren gör en bedömning av varje enskild patient.

– En patient kan vara intagen för slutenvård, men ändå tillåtas att gå på promenader och få permissioner. Sådana bedömningar görs regelbundet. 

Regionen jobbar just nu med en händelseanalys som med största sannolikhet kommer att utmynna i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 

– Vi behöver hela tiden jobba med förbättringar. Vi har ett jättebra samarbete mellan regionen och kommunen, men givetvis måste vi titta på om vi hade kunnat göra något annorlunda, säger Pernilla Nordkvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!