Gammal tradition hålls vid liv

Nu är renoveringen av kyrkstugorna i Öjebyn i gång, sedan branden i augusti i fjol, då två kyrkstugor brandhärjades i en anlagd brand. - Att vi rustar är det väsentliga, säger Runo Andersson, ordförande i Kyrkstugeföreningen och arrangör av påskens kyrkmarknad.

RENOVERING OCH MARKNAD. Kyrkmaknaden på påskafton är en återkommande tradition. Det är en marknad arrangerad av Kyrkstugeföreningen. Föreningen kommer att renovera de två stugorna som brandhärjades under förra året.

RENOVERING OCH MARKNAD. Kyrkmaknaden på påskafton är en återkommande tradition. Det är en marknad arrangerad av Kyrkstugeföreningen. Föreningen kommer att renovera de två stugorna som brandhärjades under förra året.

Foto: Stina Brolin Bergman

ÖJEBYN2008-03-25 01:45
Ibland tittar solen fram, ibland viner snön från norr på kyrkbacken i Öjebyn. Det är påskafton och som vanligt kyrkmarknad arrangerad av kyrkstuge-föreningen. I stånden säljs stickade vantar, träarbeten och hembakt bröd. De som fryser kan gå in i församlingshemmet och äta palt och i kyrkan hålls gudstjänster under påskdagarna. De som vill har sina stugor öppna under helgen.Hålla liv i traditioner
Bengt Näsström och Ulla Öberg tar sig en värmande kopp choklad utomhus medan försäljningen av anisbröd och mjukkakor fortskrider.- Vi brukar vara här till Mikaeli och till påsk, men i år kom påsken tidigt, säger de och huttrar. Men försäljningen tycks gå bra.Kyrkmarknaden går ut på att återuppliva gamla traditioner och hålla kyrkstaden levande, så levande som den var i början av förra seklet då människor kom lång väg för att träffas och umgås under kyrkhelgerna.- Här har människor sjungit väckelsesånger, dansat, supit och träffat sina tillkommande, berättar Runo Andersson, ordförande för de 450 medlemmarna i kyrkstugeföreningen.Han är glad att renoveringen av de två kyrkstugorna är i gång. De två som i början på augusti i fjol eldhärjades och fick sina tak förstörda i en anlagd brand.Samägandet försvårar
Problemet är enligt honom samägandet. Kyrkstugorna är stora och innehåller flera kyrkstugerum. Den som eldhärjades värst i somras hade fem olika ägare, varav fyra inte hade någon försäkring.Det har lösts genom att föreningen köpt stugorna för en symbolisk summa och står för renoveringen. När det är klart kan de som vill köpa tillbaka sina kyrkstugor.- Vi kunde ju inte låta riva stugorna, hur skulle det då ha sett ut här längs gatan, säger Runo Andersson och visar de stora timrade tvåvåningshusen som står tätt, tätt längs huvudgatan.- Det viktiga är att vi håller kyrkstaden levande, men det är inte lätt. Vi lever i en annan tid.Till sommaren planeras lucköppningdag med spelmansstämma i början av juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om