Första matleveransen till Luleås äldre

Det stora produktionsköket i Öjebyn är igång och de första måltiderna till Luleå kommun tillagades på måndagen. Här ska 7 500 portioner göras per dag. "Nu får vi se om det fungerar som vi tänkt", säger Helena Lundberg, kostchef i Piteå.

Packar in fiskkroketter för leverans gör Helena Nilsson och Eva Nyman.

Packar in fiskkroketter för leverans gör Helena Nilsson och Eva Nyman.

Foto: Jens Ökvist

ÖJEBYN2019-01-28 17:08

I det stora köket på 700 kvadratmeter råder febril aktivitet. Flera rätter ­ska lagas, mat ska packas upp, packas in, kylas och göras klar för transport till Luleå och för leverans till hemtjänsten i Piteå. Här kan de äldre välja på sju matalternativ vid tre tillfällen per vecka.

Måndagen var startskottet för produktion av mat till Luleå. För att klara av att göra och ta hand om den ökade mängden mat har runt tio personer nyanställs. Allt från kockar till packpersonal.

– Vi har totalt 30 årsarbetare här nu, säger Maria Johansson-Lind, enhetschef i produktionsköket.

745 000 portioner mat ska tillagas per år i köket. Men vägen till samarbetet med Luleå har kantats av en del svårigheter.

– Processen har tagit två år, säger Marita Björkman, ordförande kost- och servicenämnden, en gemensam nämnd med Luleå som inrättades i mars 2018 för att ansvara för produktionen av kylda maträtter.

Luleå kommun var tvungna att se över hur de skulle lösa matfrågan till sina särskilda boenden då Region Norrbotten aviserade att de skulle sluta leverera mat.

– Eftersom vi visste att det fanns ett produktionskök i Öjebyn hörde vi av oss för att se om vi kunde samverka i en smart lösning, säger Fredrik Hansson, vice nämndsordförande, Luleå.

Opposition var mycket kritisk till planerna på båda orter. Den handlar i stort om att maten ska tillagas vid mindre enheter och att kommunerna inte ska syssla med sådan här verksamhet utan den ska läggas ut på privata.

Men nu är matleveranser till Luleå igång. Tre gånger i veckan går transporten med en fullastad lastbil. En provleverans gjordes innan skarpt läge för att kunna finslipa produktionen.

– Nästa år ska vi utvärdera och se om kostnaderna överensstämmer med budgeten vi lagt, säger Marita Björkman.

Totala budgeten ligger på drygt 26 miljoner kronor, varav 2,5 miljoner rör Piteå.

– Vårt ansvar i Piteå är att producera kylda rätter fram till lastkajen. Transporterna är Luleås ansvar, säger Björkman.

– Det är en win-win-situation för båda kommunerna. Genom ökade volymer drar vi ner kostnaderna, tillägger Fredrik Hansson och tilläger att man fortfarande kommer att känna doften av mat på äldreboendena i och med att maten ska värmas och tillbehören tillagas.

Öjebyns produktionskök

745 000 portioner per år.

Kost- och servicenämnden ansvarar för att maten blir producerad och paketerad.

Transporterna ansvarar Luleå kommun för och det är Samhall som fått uppdraget.

Lokalerna i Öjebyn har byggts om för 17 miljoner kronor. Större personalutrymmen och större kylutrymmen.

Den kylda maten ska skickas till Luleå tre gånger i veckan med lastbil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om