Domstolen dömer psyksjuka till vård

Den som döms till psykvård med särskild utskrivningsprövning är ofta frihetsberövad längre tid än en som döms till livstids fängelse.

Rådman Benny Wernqvist säger att domstolen alltid följer den rekommendation som utredningen föreslår.

Rådman Benny Wernqvist säger att domstolen alltid följer den rekommendation som utredningen föreslår.

Foto: Göran Ström

Öjebyn2020-01-03 05:00

De allra flesta patienter som sitter frihetsberövade på rättspsyk i Öjebyn är dömda till psykvård med särskild utskrivningsprövning. Det betyder att de anses som allvarligt psykiskt störda.

Det är dock en lång process innan patienterna hamnar i psykvården. Rådman Benny Wernqvist förklarar.

– Det är vi, domstolen, som beslutar om en så kallad paragraf 7-utredning om vi misstänker att det kan finnas en psykisk störning. Det här är en del av personalia, säger Benny Wernqvist.

En paragraf 7-undersökning görs av en läkare och tar cirka en timme att utföra. Den utredningen ska utröna om en person är frisk eller om det finns en misstanke om en allvarligt psykisk störning. Efter undersökningen skriver läkaren ett intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om det finns behov av att göras en stor rättspsykiatrisk undersökning. Denna utförs av ett undersökningsteam, baseras på flera undersökningssamtal och tar fyra till sex veckor att färdigställa. Tidigare gjordes den här stora undersökningen i Umeå men numer sker undersökningen i Stockholm.

Det här betyder oftast att rättegången gör halt i väntan på att utredningarna är klar för att sedan kalla till fortsatt huvudförhandling. Då står det klart om den misstänkte är allvarligt psykiskt störd eller inte.

– En person som döms till vård med särskild utskrivningsprövning kan sitta frihetsberövad längre tid än en som dömts till livstids fängelse, säger Benny Wernqvist.

Karta: Psykiatrin Länsgemensamt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!