Oja lämnar bolag – LKAB fortsätter markaffär

Den tidigare kommunchefen i Haparanda, Patrik Oja, ska ha lämnat det bolag som tecknat markavtal för kvarter sex i nya Kiruna centrum. Nu kommer LKAB att fortsätta dialogen med Kiruna kommun om en försäljning av marken.

8 november 2017 16:30

Under tisdagen meddelade gruvbolaget att de inte tänker sälja marken i kvarter sex till Kiruna kommun förrän den tilltänkte exploatören uppfyller LKAB:s uppförandekod.

I bolaget som skrivit markanvisningsavtal med kommunen satt nämligen Patrik Oja, Haparandas tidigare kommunchef. Han misstänks nu för trolöshet mot huvudman och mutbrott i Barents center-projektet.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson har förståelse för LKAB:s ställningstagande men känner ingen oro när Norrbottens Media når henne under onsdagen.

– Det här företaget som Patrik Oja var involverad i har så vitt jag förstår löst det så att han inte längre ingår i det här bolaget, säger hon.

– Om det nu blir ett nytt bolag eller om det blir samma men utan Patrik Oja så kommer de att få fortsatt markanvisning, så för våran del känns det inte som något problem, fortsätter Kristina Zakrisson.

Så här kommenterar LKAB uppgiften om att Patrik Oja ska ha lämnat bolaget.

– Det är bra att de berörda aktörerna hörsammat LKAB:s ställningstagande i frågan. Vi kommer att fortsätta den påbörjade dialogen med Kiruna kommun om en eventuell försäljning av marken i kvarter sex. Om en tänkbar aktör uppfyller våra krav i enlighet med vår uppförandekod så kan en försäljning av marken bli aktuell, skriver Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingarna i LKAB, i ett mail.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga

Ämnen du kan följa