Ohyra i hemtjänstens lokaler

Myror i vattenkokaren, silverfiskar i kläderna i omklädningsrummet och dålig ventilation. Så har det sett ut i hemtjänstens lokaler i Gällivare flera år och nu har personalen ledsnat.

22 mars 2019 12:04

Personalen har påpekat hur arbetsmiljön i hemtjänstlokalerna ser ut i minst två års tid. Anna-Karin Isaksson gick ut i sociala medier för två år sedan och visade bilder från arbetsplatsen, bland annat från en av toaletterna med ingrodd smuts och rivna tapeter. En person skrev "För jäkligt. Nog har man funderat över hur det ser ut i lokalerna de gånger man varit in och vikarierat. Har tänkt för mig själv att ska verkligen en arbetsplats se ut så?! Men det är ju bara hemtjänstpersonalen som vistas där så det är väl inte så noga med miljön."

Gällivares politiker förfärades och svarade på sociala medier att det inte fick se ut som det gjorde. Jeanette Wäppling skrev att det skett "en beklaglig kommunikationsmiss mellan Topbostäder och Gällivare kommun som gjort att den tidigare påbörjade ytskiktsrenoveringen ej slutfördes. Den kommer omgående att genomföras."

Kort därefter målades den lilla toan och fikarummet om. Men sedan hände inget mer.

Skyddsombudet Marita Wälitalo berättar att lokalen visserligen repades till en viss del för ett par år sedan men att personalen fick arbeta för det.

– Vi kommer i sista hand, det känns inte kul, säger hon.

– Ventilationen är fruktansvärd, den är inte anpassad för så många personer som vistas här. Det är jättedålig luft här, säger Anna-Karin Isaksson.

Ett annat problem är ohyra i lokalerna.

– Man får kolla i vattenkokaren när man ska sätta på vatten, annars kan man hitta myror i den. Det får inte vara så här, säger Marita Wälitalo.

Någon sanering är inte gjord, enligt personalen. De säger att lokalerna invaderas av myror och silverfiskar. Silverfiskar har hittats i besticklådan.

– Man får skaka kläderna när man ska hem, annars får man silverfiskar på sig, säger Gunilla Landström.

Anna-Karin Isaksson säger att de blev lovade att resten skulle färdigställas. Men fortfarande har inget hänt.

– Den fixade den lilla toan, de målade den. Att ta bort gamla hål och spackla över dem gjorde de inte, men den fick ju en annan färg i alla fall, säger hon.

Den stora toaletten har också dålig ventilation och det luktar unket.

– Här ska vi duscha, det känns inte så fräscht, visar Marita Wälitalo.

Personalen hoppas nu på att lokalerna ska åtgärdas så snart som möjligt.

– Hur länge ska vi behöva ha det så här, säger Anna-Karin Isaksson.

Kommunalrådet Jeanette Wäppling (V) säger:

– De har inte gjort något mer menar du? Jag trodde faktiskt att det var åtgärdat, vi hade en dialog med Topbostäder då för två år sedan. Det är klart att man ska ha en bra arbetsmiljö, det är jätteviktigt, säger hon.

Topbostäder har bett att få återkomma under måndagen med en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Olofsson