Allt fler blir sjukskrivna – trenden är densamma i hela landet. Under de senaste åren har sjukskrivningarna ökat dramatiskt, inte minst inom kommuner och landsting.
– Och där är det den psykiska ohälsan som ökar mest brant. Det handlar om en ökning på 80 procent av de diagnoserna, säger Michael Boman, partnerstrateg på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm och tillägger:
– Det rör sig om depressioner, ångest och nedstämdhet.
Och det är inom kontaktyrken som sjuktalen skjuter mest i höjden. Vård- och omsorgspersonal, socialtjänsten, kuratorer och anställda inom skolsektorn är yrkesgrupper som snabbt går åt fel håll.
– Mycket talar för att en stor del ökningen är arbetsplatsrelaterad, säger Michael Boman.
Regeringen har därför givit Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket i uppdrag att tillsammans kväsa sjukfrånvaron inom vård, skola och omsorg.
Försäkringskassan hittar de kommuner och landsting som har höga sjukskrivningstal och som brister som arbetsgivare. De ska konfrontera arbetsgivarna och skicka signaler om bristerna till Arbetsmiljöverket.
– Det är de som har de juridiska musklerna att agera, säger Michael Boman.
Arbetsmiljöverket kan drabba arbetsgivare med böter om det finns brister i hur arbetsgivaren agerar eller inte agerar.
– Men vi gör alltid vår egen utredning först, säger Nadja Lukin.
Hon är ansvarig på Arbetsmiljöverket i Luleå men vill avvakta med att uttala sig om den samlade satsningen med Försäkringskassan.
– Vi har inte kommit igång än. Återkom i maj så vet jag mer, säger hon.
Sjuktalen minskade under 2000-talet och kom ned till runt fem procent vid 2010. Men 2011 började sjuktalen stiga igen och är nu sju procent kommunerna och sex procent i landstingen. Under 2015 steg sjuktalen för fjärde året i rad.
– Det är oroande och kostnaderna för ohälsan tar en stor del av statsbudgeten, säger Michael Boman.