Öga mot öga med världens hotade djur

Aldrig har konstnären Anna Toresdotter varit så tydlig i sin tematik.

"Elden, odlingen – makten att döma", olja och blyerts, detalj

"Elden, odlingen – makten att döma", olja och blyerts, detalj

Foto:

Konst2017-06-02 06:00

I utställningen "Se långt" får konstpubliken bokstavligt stå öga mot öga med världens utrotningshotade djur, men också möta blicken hos de nytänkande forskare och företagare som erbjuder lösningar för en hållbarare framtid.

– Min önskan är att vi ska få in dessa frågor ännu mer i det vardagliga samtalet inse att festen kan fortsätta, men på ett helt annat sätt. Vi måste göra kloka val, även i vardagen, om ekosystemet och vår planet ska överleva, säger hon inför helgens vernissage på Edsvik Konsthall.

Luleåfödda Anna Toresdotter är uppvuxen i en konstnärsläkt och har gjort sig ett namn som målare av den gamla skolan. Under en ungdomstid i Nederländerna tog hon intryck av de gamla mästernas måleri och har sedan under hela sin konstnärliga karriär varit det traditionella måleriet trogen, där skildringen av ljuset varit och är extra betydelsebärande.

– Jag har mina rötter i Luleå miljögrupp och mitt djupa miljöengagemang har alltid återspeglats i min konst, men aldrig tidigare så tydligt som i utställningen "Se långt". Frågan är akut i vår samtid, menar hon.

Hon poängterar dock att det inte handlar om propagandakonst.

– De estetiska och poetiska kvaliteterna är alltid viktiga i min konst. Det handlar snarare om att miljöfrågorna genomsyrar hela utställningen. Det är måleri om människan och miljön där jag vill belysa människans påverkan på ekosystemet..

Till just denna utställning har hon också färdigställt en gammal idé - nämligen en konsthall i miniatyr med belysning.

– Det är en gammal dockskåpsdröm sedan barnen var små men som jag äntligen haft tid att förverkliga.

Inne i den minimala konsthallen har Anna Toresdotter placerat USA:s president Donald Trump där han får titta på måleri om ekosystemet.

– Jag kan säga så mycket att han nog reagerar som övriga nationalistiska rörelser i vår tid. Det vill säga att de förminskar klimathotet. Varför? Jo, för att miljöarbete bygger på global samverkan och det är nationalistiska rörelser inte intresserade av. Därför är det så viktigt att sprida kunskap om dessa frågor.

Hon tar som exempel det faktum att de vilda djuren de senaste fyrtio åren har decimerats med hälften och att det dör en elefant var 15:e minut.

– Arter försvinner som aldrig kommer tillbaka. Idag finns exempelvis bara 800 bergsgorillor kvar på jorden och de är våra närmsta släktingar, menar Anna Toresdotter.

Samtidigt vill hon höja blicken och visa på nya och bättre lösningar på gamla problem. Därför har hon avporträtterat ett antal nytänkande forskare och företagare inom energi, transport och mat.

– Odd Klofsten, VD Boatwasher Sweden AB har exempelvis en lösning på hur båtlivet kan bli bekvämare samtidigt som havet blir giftfriare. Han är bara en av många som tänkt nytt och ser långt.

Själv lever hon hyfsat som hon lär.

– Vi har byggt och bor i ett miljöhus. Tar jag flyget miljökompenserar jag och vi äter mycket vegetarisk mat. Men visst, även om man vet vad som är rätt gör man inte alltid rätt även om jag försöker följa Naturskyddsföreningens Gröna guide, en gratis app jag rekommenderar.

Förutom sitt miljöengagemang håller Anna Toresdotter även föreläsningar om kultur och hälsa som hon turnerat med runt hela Sverige.

– Det som förvånade mig var att just vernissage var en kulturyttring som visserligen var hälsofrämjande men låg långt ner på listan, inte så konstigt kanske eftersom det främst är en social situation. Du träffar vänner, minglar och tittar lite på konst. Det fick mig att vilja förmedla konst på ett djupare sätt i en fokuserad kognitiv process. Därför bjuder jag numera alltid publiken att sitta ner och se bildspel till min egen musik vid både föreläsningar och utställningar, så även nu på Edvik Konsthall, säger Anna Toresdotter

Utställningen "Se långt" visas 3-22 juni.

Skiktmåleri

Denna teknik användes bland annat av de gamla mästarna som delade upp målningen i två etapper - undermålning och övermålning.

I undermålningen får kompositionen sin tillkomst och i denna bygger man upp motivets valörer - det ljusa och det mörka. Undermålningen är en viktig etapp. I denna användes temperafärg som ger ett mycket gott fäste för oljefärgen i övermålningen. I övermålningen börjar man lägga oljefärgen i tunna transparenta skikt. När man kommer en bit på väg lägger man på mer täckande färg – i hela ytor eller enstaka penseldrag för att ytterligare förtydliga och fastställa uttrycket i färgformen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om