Oddsen emot de norrbottniska kandidaterna

Utsikterna att någon norrbottning ska väljas in i Europaparlamentet är inte goda. Norrbottningarna står långt ner på partiernas valsedlar.

24 maj 2019 10:00

Partierna ställer upp många kandidater i valet till Europaparlamentet och alla partier som finns representerade, med ett undantag, har åtminstone en norrbottning med på sina listor även om ingen har fått en framskjuten placering.

Socialdemokraterna har fem av 20 svenska ledamöter i Europaparlamentet efter förra valet 2014. Béatrice Öman, Boden står på plats nummer 17 på Socialdemokraternas valsedel som toppas av förra migrationsministern Heléne Fritzon. På fjärde plats står regionrådet Erik Bergkvist från Umeå.

Miljöpartiet de gröna fick fyra mandat vid valet 2014. Henrik Blind, Jokkmokk, står på plats nummer tolv på Miljöpartiet valsedel som toppas av förra kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Moderaterna har tre ledamöter i Europaparlamentet. Birgit Meier Thunborg, Porjus, står på plats nummer 23 på Moderaternas valsedel som har riksdagsledamoten Tomas Tobé som första namn.

Sverigedemokraterna har två ledamöter i Europaparlamentet, Peter Lundgren och Kristina Winberg. SD är det enda partiet som har två norrbottningar på valsedeln; Robert Lund, Boden, som nummer 15 och Paula Palmqvist, Gällivare som nummer 24.

Liberalerna fick två mandat vid valet 2014. Thomas Söderström, Luleå, står på plats 30 på Liberalernas valsedel som toppas av Karin Karlsbro.

Centerpartiet har en ledamot i Europaparlamentet, Fredrick Federley som toppar listan inför årets val. Eric Lundvall, Luleå, står på plats 22 på Centerpartiets valsedel.

Kristdemokraterna har en ledamot i Europaparlamentet. Håkan Kero, Pajala, står på plats 35 på Kristdemokraternas valsedel som toppas av Sara Skyttedal.

Vänsterpartiet har en ledamot i Europaparlamentet, Malin Björk som är partiets toppkandidat i årets val. Carolina Gustafsson, Kiruna, står på tionde plats på Vänsterpartiets valsedel.

Feministiskt initiativ har en ledamot i Europaparlamentet, Soraya Post, som ställer upp för omval. Det finns ingen norrbottning på FI:s valsedel som har fem kandidater.

Vid valet 2009 fick Piratpartiet 7,13 procent av rösterna vilket gav partiet två ledamöter i Europaparlamentet. 2014 åkte partiet ur Europaparlamentet, eftersom valresultatet på 2,23 procent inte räckte till för att klara spärren på fyra procent. Piratpartiet ställer upp i årets val och Fredrik Holmbom, Luleå, står på plats 16 på valsedeln.

TEST: Vilka partier sympatisera du med?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Isaksson

Ämnen du kan följa