Helt vanlig sponsring enligt klubbarna

Två av länets främsta idrottsföreningar sponsrades av Obol Investment. Men ingen av företrädarna har sett någon anledning att ändra policyn för vilka sponsorer som godkänns.

Vanlig sponsor. Sponsorkontrakten med Obol var som vilket som helst, enligt dåvarande Plannja baskets Lars Mosesson. Spelarna på bilden har inget att göra med texten. 
Foto: Andreas Wälitalo

Vanlig sponsor. Sponsorkontrakten med Obol var som vilket som helst, enligt dåvarande Plannja baskets Lars Mosesson. Spelarna på bilden har inget att göra med texten. Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

OBOL2016-12-15 19:00

Än en gång kan vi gå tillbaka till presentationen av Obol Sports Europe på Luleå stadshotell den 30 november 2006. Till det yttre en presskonferens, men det skulle visa sig att det var en välregisserad föreställning signerad Bo Johansson, som flera medier inte hade tillträde till. Förutom Bo Johansson själv och dåvarande kommunalråd Karl Petersen, som Kuriren skrev om i torsdagens tidning, medverkade Lars Mosesson som företrädare för dåvarande Plannja basket och Hans Chrunak, dåvarande klubbdirektör för Luleå hockey. Bo Johansson och hans initiativ hyllades. Plannja Basket hade ett sponsoravtal med Obol Investment sedan 2004. Luleå hockey skrev under 2006.

– Vi var aldrig inblandade i några affärer. Vi hade ett sponsorkontrakt, som vi har med alla sponsorer. Det Bo Johansson visade gentemot oss var att han hade ett engagemang och ville klubben väl, säger Lars Mosesson, som i dag är klubbdirektör för basketföreningen BC Luleå.

Hans Chrunak påpekar att Obol Investment redan tidigare hade varit inne och sponsrat Luleå hockey, före det sponsoravtal som skrevs under i oktober 2006.

Kollade ni upp Obol Investment och Bo Johansson innan ni skrev under?

– Hur skulle vi ha kollat upp honom, tycker du? Det fanns ju inget förpliktigande från klubbens sida när vi gick in i sponsringen och då fanns det ju heller inga konstigheter kring det hela. Vi visste inte att det hade försvunnit pengar. Det är ju som om Ica skulle vilja sponsra oss, vi gör ju ingen koll av Icas finansiella ställning då heller.

Men sponsringen av Luleå hockey fungerade inte friktionsfritt ens från början.

– Vi skulle få en halv miljon kronor när vi skrev under kontraktet. Det skulle sättas in pengar till klubben direkt avtalet var undertecknat. Men pengarna kom först en månad senare, efter flera påtryckningar från min sida.

Ytterligare en halv miljon skulle betalas ut några månader senare, men då hade Bo Johansson lämnat länet och Luleå hockey hade valt att avbryta samarbetet.

När det gäller Plannja baskets avtal uppfyllde Obol Investment sina åtaganden och basketklubben fick det som hade utlovats i avtalet, uppger Lars Mosesson. Han och föreningen såg ingen anledning att ifrågasätta något kring sin sponsor när avtalet ingicks,

– Vi blev ju inte blåsta på några pengar.

Obols affärsidé gick ut på att sponsra idrottsklubbar och i gengäld för sponsringen få tillgång till klubbarnas nätverk och övriga sponsorer. Inget ovanligt, tvärtom, enligt Lars Mosesson.

– Alla sponsoravtal bygger på samma principer. Det finns ingen sponsor eller företag som säger "vi vill inte ingå i ert nätverk". Det händer inte så ofta heller att en sponsor sätter upp en skylt i hallen där det står "vi vill inte synas".

Så gör Obol affärer

Någon förändring i klubbens policy gällande sponsorer gjordes inte efter att klubben avbröt samarbetet efter Obolavslöjandet.

Flera av Luleå hockeys spelare förlorade pengar som hade investerats i Obol, men föreningen drabbades inte ekonomiskt, enligt Hans Chrunak.

– Ändå kände vi oss väldigt lurade efteråt. Jag och ordförande Curt Johansson träffade ju Bosse nere i Schweiz och lyssnade till den där historien om hur han som ensam, föräldralös pojke tog med sig sin hund och gav sig ut i världen. Men Luleå hockey påverkades inte av annat än att vi hamnade i den där skitsvängen kring allt snack om Obol.

Förlorare i Obolaffären

När Obol Investment rasade samman visade det sig att alltifrån privatpersoner, hockeyspelare och företag hade investerat pengar där. Luleå hockey hade fordringar på sex miljoner kronor, men enligt klubbledningen var det inte föreningens pengar, utan spelares. Endast 500.000 kronor kom tillbaka. Bland annat hade pensionsavsättningar för spelare gjorts i Obol Investments fond och en av de som drabbades var hockeylegendaren Mikael Renberg.

"Fortfarande ett svek i mina ögon"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!