Krönika: Snusigaste fästet har bästa idrottstjejerna

Norrbotten beskrivs ofta i mer centrala sammanhang som ett typiskt manligt län, med stora (manliga) industrier och klassiskt manliga arbeten.

Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla.

Foto: Anders Wiklund/TT

Nyhetskrönika2018-11-09 07:00

Därför gör det mig så sjukt glad och stolt över att vara norrbottning när det visar sig att vi har landets absolut förnämsta idrottstjejer. I så många olika sammanhang.

Luleå Basket – svenska mästare fem år i rad.

Luleå Hockey/MSSK – SM-guld gånger två.

Piteå IF – historiska guldmedaljörer i år.

Charlotte Kalla – beskrivning överflödig.

Hanna Öberg – OS-guld 2018

Lägg där till en handfull grymma brottarbrudar, elitspelarna i Boden Handboll och ett antal duktiga travtränare och kuskar.

Hur kommer det sig egentligen? Att det är här, i det snusigaste, manligaste och hårdaste fästet i Sverige har de bästa idrottstjejerna?

Inte bara att vi har de bästa lagen och utövarna, man har även lyckats attrahera publiken och därmed även sponsorer och samarbetspartners. Ett imponerande arbete som skett under lång tid och där många av klubbarna lyckats identifiera just sin publik.

Allas publik ser inte likadan ut nämligen.

Ibland spelar exempelvis Luleå Hockeys herrar och Luleå Baskets damer samtidigt i Luleå. Och ändå är det nära på fullt i båda arenorna. Visst, en del marginalpublik försvinner på båda hållen. Men i det stora hela så har man sin publik. De som kommer till arenorna och stöttar i vått och torrt. Framför allt tycker jag det är riktigt kul att till och med de mest inbitna hockeysupportrarna på herrsidan har tagit damlaget till sina hjärtan. På riktigt. Inget svammel.

Företagen har också börjat förstå värdet i att satsa på damidrotten. Här pratar vi om ”pang för pengarna”. Det får man när man satsar på damidrott. Helt enkelt för att priserna, än så länge, är mer modesta. På sikt hoppas jag så klart att priserna stiger, på alla håll.

Mest för att det optimala är om vi kan hamna i ett läge där män och kvinnor kan utöva professionell idrott på lika villkor. Vi är så klart inte där än. Ganska långt ifrån till och med. Men det har hänt otroligt mycket de senaste tio åren bara.

Framförallt tycker jag att klubbarnas inställning har förändrats. De har insett att det måste komma framgångar för att föda ett publikt intresse. Det är inte enkelt och det är inte rättvist, men det är sant.

När framgångarna kommer, då kommer publiken, uppmärksamheten och även sponsorintäkterna. Det är jättesvårt att börja i andra änden.

Piteå IF är det senaste exemplet på framgångsrikt damlag i Norrbotten. Att vinna SM-guld i fotboll är oerhört stort av en tämligen liten förening i norra Sverige. Jag tror faktiskt inte att det är greppbart, så stort är det. Klubben har nått sin framgång genom gediget, långsiktigt arbete där laget har kommit före jaget i alla lägen. Oerhört imponerande.

Som morsa till en femårig tjej blir jag lite varm i hjärtat när jag tänker på att hon faktiskt kan ha möjligheter att försörja sig på sin idrott (förutsatt att hon nu vill idrotta) och även kan stanna kvar i länet. Bara en sån sak.

Det här skickar också signaler till övriga landet. Är du tjej? Vill du idrotta på bästa tänkbara förutsättningar?

Men då ska du flytta till Norrbotten. Genast. Om inte förr.

Hur coolt är inte det? Vi lockar med framgångsrika idrottsmöjligheter i stället för gruvarbete? Schyssta förutsättningar i stället för snus och hembränt, som nidbilden säger.

Vi är inte framme – men vi har kommit långt.

Då kan vi kosta på oss en klapp på våra flanellskjorteprydda axlar…

Fakta/

Malin Öhrlund, 39 år, Smedsbybo i själ och hjärta. Började journalistkarriären på Norrbottens-Kuriren som 15-åring. I dag frilansare vid sidan av arbetet som egenföretagare inom transportnäringen. Mamma och människa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om