Årets första månad slutade i dur
30 januari. 2017 var året då Kulturens hus, the lady in red, firade tioårsjubileum. Vikten av ett hus för olika former av kultur kan knappast överskattas. Luleåborna och andra norrbottningar har kommit närmare stjärnorna – eller stjärnorna inom kulturlivet kommer till Luleå. Huset firades bland annat med tårtkalas. Några av besökarna var Åke Selinder, Rasmus Lindberg, Marie Landström, Hedvig Runeberg och Sigrid Runeberg, bilden, som passade på att låna 31 böcker när de ändå var i huset.
I januari inleddes också tingsrättsförhandlingen om kalkolyckan på SSAB.
Nordkalkdomen överklagades
9 februari. Rättegången om skulden för kalkolyckan 2011 på SSAB i Luleå, då Johan Löfroth skadades så svårt att han avled, Gustaf Seppelin Solli, bilden, drabbades av förfärande brännskador och ytterligare flera arbetare skadades, inleddes under januari månad 2017. Men domen i tingsrätten kom först under februari. Utslaget i Luleå tingsrätt mot Nordkalk blev tre miljoner kronor i företagsbot för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Den dåvarande platschefen för Nordkalk dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Domen överklagades och hovrätten tar upp ärendet i april 2018.
Tusentals hälsningar efter attacken
7 april. På Drottninggatan i Stockholm utplånades fem liv i den värsta terrorattacken i sitt slag på svensk mark. Hittills. En man stal en lastbil och mejade ner människor på Stockholms med frekventerade affärsgata.
I dag har polis och åklagare identifierat totalt omkring 150 brottsoffer som på olika sätt befann sig i livsfara vid attacken. Fem personer dödades. Flera norrbottningar berättar att de var på plats eller i närheten, bland andra Maxida Märak, Mikael Niemi och Luleåfilmaren Pontus Wikström.
Dagarna efter hyllades polisen för sitt arbete; polisbussar uppställda på Drottninggatan översållades av blommor.
Lill-Babs lockade 5 000 till parken
19 juni. Lill-Babs var lyrisk efter framträdandet i Stadsparken på årets Luleå pride. Hon lockade, enligt arrangörerna, närmare 5 000 personer.
– Ibland funderar man hur länge man ska orka hålla på och sedan får man vara med om något sådant här. Wow! utbrast hon själv när hon kom till intervjun med Magnus Tosser.
Lill-Babs har den senaste tiden blivit något av en gayikon, bland annat med rollen som Gugge i tv-serien Bonusfamiljen. Gugge är lesbisk.
– Men det kommer mer, säger Lill-Babs hemlighetsfullt.
Mats och Meta blev årets Luleåbor
8 juli. Mats Eliasson och Meta Wiborgh röstades fram som årets Luleåbo, eller Årets Luleåbor, av läsarna.
Båda har engagerat sig för de ensamkommande, både vad gäller opinionsbildning och som personliga gode män. Deras medkandidater var allesammans eniga om att de båda var värdiga vinnare.
De och föreningen Kraftsamling för ensamkommande har bland annat arbetat för att asylsökande unga ska få stanna i kommunen även efter 18-årsdagen och slutföra sina gymnasieutbildningar. Så beslutades vid ett möte i kommunstyrelsens arbetsutskott i mitten av augusti.
Förvirring kring Råneås vatten
26 juli. På samma gång som larmen om blågröna alger i Östersjön duggade tätt i riksmedia, kom beskedet att alger, eller mera riktigt cyanobakterier, hittats i Råneås vattentäkt, Andträsket.
Under en knapp veckas tid tillhölls de boende som får vatten från Anträsket att inte dricka vattnet. Sedemera visade det sig att de alger som fanns i vattnet inte producerade gift.
Men under nära en vecka fick de boende agera som att dricksvattnet i Råneå inte var drickbart eller gick att tvätta sig i. Råneåborna surnade till ordentligt på situationen.
Linna fri efter 13 år i fängelse
2004 dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord. I mitten av juni 2017 frikändes Linna.
Han blev en fri man igen efter nästan 13 år när han hela tiden nekat till att ha haft med Kalamarksmordet att göra och ivrigt sökt upprättelse och resning i högre rätt.
Efter frikännandet har Kaj Linna flyttat till Kanarieön El Hierro, den minsta ön i ögruppen och Europas sydvästligaste punkt.
– Jag har det ganska bra, så bra som man kan ha det, säger Kaj Linna när Kuriren får telefonkontakt med honom.
Han och hans fästmö är så gott som klara med att köpa hus på ön och tänker sig att bygga om till pensionat.
Ganska snart efter frigivningen berättade han om sina tankar på att starta en skorpionfarm, något som han absolut inte givit upp.
– Men här i Spanien är det väldigt byråkratiskt och det tar lång tid att få de tillstånd som behövs. Skorpionfarmen är bara ett av flera projekt som jag har i tankarna.
Det var den 15 juni i år som Kaj Linna släpptes efter nästan 13 år i fängelse.
Ett brutalt rånmord ägde rum på en enslig gård i Kalamark i Norrbotten en kväll i april 2004. Två bröder bodde på gården. Den ena brodern mördades när han såg till hönsen, den andre misshandlades svårt inne i huset. Misstankarna föll på Kaj Linna som pekades ut av det så kallade huvudvittnet, en man som i den friande hovrättsdomen i år betecknas som icke trovärdig.
I december 2016 beviljade Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på brister i bevisningen. Rättegången i Hovrätten för övre Norrland i maj slutade med att Linna frikändes.
Kaj Linna kommer att tilldömas ett rekordstort belopp i skadestånd för fängelsetiden. Själv kräver han 20 miljoner kronor. I november fick han ett förskott på fem miljoner kronor.
Musikens makt och maktlösheten
21 augusti. Ebbot och Avantgardet, bilden, var dragplåstren till vad som ett tag befarades bli den allra sista festivalen Musikens makt i Luleå.
Kulturnämnden i Luleå ville nämligen upphandla festivalen i fri konkurrens. Föreningen Musikens makt vägrade gå med på och delta i en upphandling och dödförklarade Musikens makt i Luleå.
Men en knapp vecka efter det beskedet ändrades beskedet från kulturnämnden. Nämnden tog tillbaka att festivalen skulle upphandlas och beslutade att anslå 1,45 miljoner kronor för nästa års festival.
Värsta stormen sedan ... förra året
24 november. Den vackra hösten gick över i en yrande snöstorm och alla som tycker att de bor på fel breddgrad fick återigen vatten på sin kvarn. Stormen Ylva drog fram över länet. Polisen och länsstyrelsen satt i förberedande möten om hur vädret skulle klaras av och en klass 2-varning utfärdades.
Men precis som vanligt fanns det andra som hade det värre och andra år då det varit värre. Den 14 december 1909 kom det mer än 1,2 meter snö på ett dygn i Riksgränsen och 1968 är hittills det år då Norrbotten haft flest dagar med ett snötäcke på över tio centimeter.
Snabbt och rådigt – och blygsamt
2 december. Johan Vonstad Gärtner, på väg hem från skolan, upptäckte en rullstolsburen man, Ambjörn Berglund, som satt fast i rälsen i järnvägsövergången vid Lulsundsgatan i centrala Luleå. 17-åringen slängde sig av cykeln och drog loss mannen – samtidigt som bommarna fälldes ned. Båda tvingades vänta innanför bommarna medan tåget passerade.
Johan Vostads Gärtners hjälteinsats gav eko över hela landet och några dagar senare fick Ambjörn Berglund träffa sin räddare som själv inte talar så högt om händelsen.
– Jag vill inte att någon ska tro att jag vill skryta om det.