Gårdsbutiken har koll på rabarber

På AlterHedens rabarberi & gårdsbutik står rabarbern i fokus. "Det är en väldigt speciell växt", säger Maria Nilsson, en av ägarna.

Maria Nilsson driver sedan år 1990 Alterhedens Rabarberi och gårdbutik tillsammans med sin man Tord Nilsson.

Maria Nilsson driver sedan år 1990 Alterhedens Rabarberi och gårdbutik tillsammans med sin man Tord Nilsson.

Foto: Emma Isberg

Nybyn2019-05-11 18:00

Tord och Maria Nilsson driver sedan år 1990 AlterHedens rabarberi & gårdsbutik. Där säljer de egenproducerade produkter som till stor del grundar sig i rabarber. Och de blev tidigt intresserade av rabarber och dess möjligheter.

– Vi undrade varför ingen odlade rabarber. 1990 köpte vi lös en gård och började plantera rabarber. Vi hade ingen erfarenhet av det utan tänkte "det här växer väl som ogräs". Vi har gjort alla fel som går och lärt oss av våra misstag, säger Maria Nilsson.

I början var det svårt att få andra att förstå tjusningen med rabarber och Maria Nilsson berättar att de tvivlade på om det var någon idé att fortsätta.

– Vi blev lovade att ett bärföretag skulle köpa vår knippade rabarber. Vi körde till Luleå för att sälja 100 kilo rabarber och fick sex kronor för varje kilo. Det var inte värt för oss kände vi och vi fick ta ett beslut om vi skulle köra vidare eller sluta helt. Vi bestämde oss för att fortsätta.

I dag kan de leva på deras rabarber. De producerar allt från saft till sylt som de säljer på sin gårdsbutik där de dagligen tar emot kunder. Samtidigt tar de emot beställningar på nätet som skickas ut över hela landet och har cirka 400 återförsäljare som säljer deras produkter. Just försäljningen av deras produkter är större i södra Sverige.

– Vi i norr känner inte samma värde i det lokala då mycket fortfarande kokas hemma. Stockholmarna är där men inte vi. Vi känner inte samma värde i det och ser hellre att vi gör det hemma. För oss är det så att vi i första hand säljer våra produkter söder om Dalaälven, säger hon.

Under sommaren driver de även rabarbersafari där gäster får åka ut på rabarberodlingen med en guide. Rabarbersafarin började de med 2015.

– Det började med att vi såg en trend. Förut var det ett stort intresse för att uppleva en gårdsbutik där dofterna och självbetjäningssystemet kändes unik. Sedan kom en tid där vi inte kände att det räckte, säger hon och fortsätter:

– Vi var tvungna att göra något annat och kom på att låta besökarna åka på rabarbersafari. När vi började med det jämförde vi det lite med djursafari. Nu har vi en guide som står på en vagn och berättar om rabarber. Våra besökare får åka runt i skogen och ta del av allt vi har att erbjuda. Och det är ganska populärt.

Vad är det bästa med rabarber?

– Det är en väldigt speciell växt. Det finns 100 sorters rabarber och 50 av dem är oätliga. I dag är det en bortglömd köksväxt och det är en av de första primörerna som kommer på våren. Den ger väldigt mycket goda saker och kommer med mycket c-vitamin tidigt på våren och den är väldigt unik på det viset, säger Mara Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om