Nya tag – äldreboendet ska byggas om

En ombyggnation har varit på tapeten i tiotalet år. Men nu tar Jokkmokks kommun ny sats för att renovera äldreboendet Kaitumgården.

14 maj 2019 12:09

– Det är både en arbetsmiljöfråga och en boendefråga. Lokalerna är inte anpassade efter dagens behov, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Frågan var uppe som ett ärende på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen. Kommunen har de gamla ritningarna och underlagen från början av 2010-talet att utgå ifrån. Bernhardsson bedömer dock att anpassningen av lokaler är en bit bort i tid.

– Det pågår en diskussion inom socialtjänsten där man ska enas om hur byggnaden ska utformas. Vi vill ha ett konkret förslag i god tid innan investeringsbudgeten ska tas till hösten så jag gissar att vi vet mer i september. Det innebär att ombyggnationen tidigast kan börja under nästa år, säger han.

Även det omfattande sparpaket som kommunen tagit fram var uppe på arbetsutskottets möte. I ett första steg ska arbetsmarknadsenheten avvecklas. Minst tio tjänster och lokalkostnader för 1 000 kvadratmeter ska sparas in. Totalt behöver Jokkmokk spara 28 miljoner de närmaste två åren.

Läs mer: Här är Jokkmokks tuffa sparpaket

Det rådde politisk enighet om förslaget.

– Vi har inga avvikande åsikter. Vi har levt lite över våra tillgångar de senaste åren och nu måste vi spara, säger Roland Boman, gruppledare för Framtid i Jokkmokk.

Paketet ska klubbas även på fullmäktige men åtgärderna är redan igång.

– Arbetet är påbörjat men det är mycket kvar att göra. Vi måste återkomma med fler sparpaket. Jag ser att detta är något vi kommer jobba med under ett par års tid, säger Robert Bernhardsson.

En ny åtgärd som införts är att alla anställningar och rekryteringar måste godkännas av kommunchefen Annika Almqvist.

– Det är för att få kostnadskontroll för hela kommunen, säger Bernhardsson.

Kommunalrådet har tidigare fått kritik för att han varit frånvarande på Norrbottens e-nämnds möten. Nu har han beslutat att avsäga sig uppdraget, som därmed tillfaller ersättaren Henrik Blind (MP).

– Jag ser att det är flera möten på regional nivå som krockar med e-nämnden och att det därför blir svårt att fullfölja uppdraget för mig, säger Bernhardsson.

Beslutet välkomnas av Henrik Blind.

– Ett steg i rätt riktning. Vi har ju också ett tydligt beslut i fullmäktige om hur viktigt kommunen tycker att arbetet i e-nämnden är. Det är inte titeln på den som representerar kommunen som är det avgörande, utan den tid och engagemang som man är villig att lägga på e-nämndens arbete, säger Blind.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström