Ny stor skada på barriärrevets koraller

Stigande havstemperaturer har orsakat den tredje stora korallblekningen på fem år i Stora barriärrevet. Australiens regering har kritiserats för att gynna kolindustrin snarare än att begränsa klimatförändringarna.

28 mars 2020 09:37

Det världsarvsskyddade Stora barriärrevet kan ha drabbats av den mest utbredda korallblekningen hittills, enligt den del av den amerikanska myndigheten NOAA som övervakar världens korallrev. Forskare lägger skulden på en allt snabbare global uppvärmning till följd av utsläppen av växthusgaser.

Årets korallblekning orsakades av onormalt varma temperaturer i havet från februari till början av mars.

Om vi inte tar itu med klimatförändringarna snabbt så kommer vi fortsätta att se svårare och mer frekventa blekningar. Vi kommer att förlora korallrev i stora delar av världen, säger Mark Eakin från NOAA:s Coral Reef Watch, till CNN.

Tappar färg

Korallblekning innebär att korallerna tappar färg och dör på grund av höga temperaturer. Tidigare var det ett fenomen som drabbade Stora barriärrevet i Australien fyra–fem gånger på ett sekel. Nu har det skett tre gånger på fem år.

2016 och 2017 var blekningen omfattande, men de svåraste skadorna var koncentrerade till några områden i de norra och centrala delarna av revet. Tidiga uppgifter om årets korallblekning tyder på att skadorna den här gången är mindre svåra men omfattar ett större område, enligt Coral Reef Watch.

Delar av Stora barriärrevet som tidigare har klarat sig har drabbats av "måttlig eller svår blekning" bekräftar Storabarriärrevsmyndigheten GBRMPA. Skadorna är dock mindre omfattande runt populära turistdestinationer som Cairns och Whitsundayöarna.

Kritiseras

Australiens regering har kritiserats för att ha lagt sina krafter på att utvidga landets redan massiva kolbrytning i stället för att försöka bromsa klimatförändringarna. Den framhåller dock att man uppfyller sina utsläppsmål enligt klimatavtalet i Paris och att landet står för mindre utsläpp av växthusgaser än andra större nationer.

"Vi är förkrossade för vårt revs skull, för de otroliga marina arter som det försörjer och för de samhällen som förlitar sig på dess hälsa. Det visar på det brådskande behovet av en revsäker klimatpolitik" skriver Shani Tiger från australiska revkampanjen Marine Conservation Society.

Fakta: Korallblekning

En stor del av det marina livet är beroende av korallreven, där det finns föda, skydd och möjlighet att föröka sig.

När vattentemperaturen stiger dör zooxanthellerna, en sorts alger som lever i koralldjurens vävnader. De står genom fotosyntesen för nästan all energi som korallen behöver. När stora mängder av zooxantheller dör blir hela korallrevet blekare.

Om temperaturen sjunker kan reven återhämta sig, men pågår processen för länge kan korallen helt dö.

Den globala uppvärmningen bidrar till koralldöd och är ett stort hot mot korallrevens överlevnad.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Eriksson/TT