Ny bro binder samman länderna

Världens fredligaste gräns fortsätter att binda samman Sverige och Finland. I måndags invigdes den nya bron i EU-parken.

10 juni 2019 18:41

EU-parken i Haparanda och Torneå fortsätter att ta form. Under måndagens broinvigning knöt man samman länderna än mer.

– Broar är alltid viktiga symboler. En bro visar på välkomnande och öppenhet i stället för en mur. Det är speciellt viktigt vid gränser, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).

Bron har varit planerad sedan fem år när man startade arbetet med EU-parken söder om E4. Med parken ska man bygga ihop tvillingstäderna ytterligare och bron var en viktig del i det.

– Det är jättepositivt att vi har tagit det här steget nu – och det kom ju faktiskt förbi folk och gick på bron här under invigningen, säger kommunalrådet.

Enligt Tornberg har bron kostat ungefär en och en halv miljon kronor, en kostnad som har delats mellan Haparanda och Torneå.

Nästa projekt för EU-parken blir att få in finansiering till en skatepark.

– Vi börjar vara färdiga med strukturen och vegetationen i parken och nu handlar det om att fylla den med innehåll och aktiviteter. Vi har haft olika omgångar med idétävlingar för skolbarnen och en idé som vi jobbar vidare med är skateparken, säger Haparanda stads planeringschef Göran Wigren.

Enligt landsbygdsutvecklaren Sofia Mevius söker man medel hos Allmänna arvsfonden. Ansökan man har gjort är på fem miljoner kronor.

– Vi ska få till en skatepark för ungdomarna i Haparanda och Torneå och sedan ska vi hitta andra lämpliga aktiviteter för parken, säger Göran Wigren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg 0922–148