Nu krävs bygglov för fasadmålningar

Gällivare kommuns byggnads- och miljönämnd beslutade i veckan att offentliga utsmyckningar som fasadmålningar ska föregås av bygglov.
– Det är uppenbart att det behövs, säger Ulf Normark, (S), nämndens ordförande.

9 november 2013 08:00

Som en reaktion på en mängd fasadmålningar på fastigheter i Malmberget, påtalade Gällivares byggnads- och miljönämnd tidigare i år ett behov av att reglera offentliga utsmyckningar som just fasadmålningar.
I veckan togs beslut om kommunala regler för offentliga utsmyckningar som troligen innebär att antalet fasadmålningar i Gällivare kommun kommer att begränsas.
För ensidigt
– Det är snyggt med fasadmålningar om de är på rätt ställe men det har förekommit att det inte alltid är så. Det är bra om man med utsmyckningar kan framhålla ortens särart och dess historiska aspekter, men att man också vidgar perspektivet till att utsmyckningar också kan omfatta andra konstformer, som skulpturer eller sådana som är funktionella och interaktiva. För mycket av något slutar vara spännande och intressant och blir bara intetsägande, därför behöver utsmyckningar ses ut ett bredare perspektiv, säger Rupert Stenström, (M).
Bra beslut
Timo Passainen, Malmberget, tycker nämndens beslut är bra.
– En del av de här fasadmålningarna tycker jag är direkt fula, medan andra är helt okey. Visst behövs det någon typ av tröskel att kliva över så att inte fasader målas hur som helst, säger han.
– Enligt nämndens ordförande, Ulf Normark, handlar beslutet rent formellt om att ändrad färgsättning på husfasader måste föregås av bygglov.
– Tidigare har vi inte behövt några riktlinjer om utsmyckning av offentliga rum eftersom det bara handlat om avveckling. Det är ju ingen som ritat på fasader eller i tunnlar tidigare. Och beslutet handlar inte heller om att begränsa det konstnärliga uttrycket då vi inte har kompetensen att bedöma om något är konst, graffitti eller klotter, säger han.
Om den frågan uppstår har nämnden tillgång till ett konstnärligt råd som gör den bedömningen, menar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenth Bergmark